Εκτύπωση

φορολογία καταθεσεων εξωτερικού

Άνοιξα λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα και μετέφερα μέρος του κεφαλαίου μου. Η μεταφορά έγινε μέσω e-banking. Η περίπτωση επαναπατρισμού -τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα- δεν με ενδιαφέρει. Πρέπει να "δηλώσω" τη μεταφορά αυτή? Αν ναι στην αρμόδια ΔΟΥ? Πρέπει να δηλώσω τους τόκους/κέρδη της επένδυσης στο τέλος του έτους? Αν δεν έχω κέρδη αλλά απώλειες? Ευχαριστώ πολύ
Αυτό είναι ένα σχόλιο για το άρθρο "λεπτομερειες για θεματα φορολογιας"
Σχόλια (4)
4 Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011 20:19
DECADENT
Αγαπητοί φίλοι,

έχω μία απορία. Από 1/7/2011 ο ελβετικός φορέας πληρωμής (η τράπεζα δηλαδή) θα παρακρατεί φόρο 35% στο ακαθάριστο ποσό των τόκων και θα αποδίδει το 75% εκ του παρακρατηθέντος φόρου στην Ελλάδα. Αυτό για όσου δεν κάνουν opt out, για όσους δηλαδή επιλέγουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους ως προς τις ελληνικές αρχές. Γνωρίζετε αν σε αυτή την περίπτωση όπου φορολογείσαι με το 35 % η μη δήλωση στην Ελλάδα των τόκων (είτε με ειδική δήλωση και ταυτόχρονη καταβολή του 10% είτε στο Ε1 για να φορολογηθούν με την κλίμακα) είναι νόμιμη. Το υπουργείο οικονομικών είναι της άποψης ότι η φορολόγηση με 35% δε σε απαλλάσει από την υποχρέωση να δηλώνεις του ελβετικούς τόκους και να φορολογείσαι με τις εθνικές διατάξεις (10%) πράγμα το οποίο θεωρώ επιεικώς τρελό, διότι με το 35% φορολογείσαι όταν δεν δηλώνει τους τόκους ένω όταν τους δηλώνεις φορολογείσαι με τις ελληνικές διατάξεις (ήτοι με 10%). Δε χωράει στο μυαλό μου ότι μπορεί να φορολογηθείς και με τα δύο. Έχει κάποιος άποψη επι του θέματος? Με άλλα λόγια, η φορολόγηση με 35% νομιμοποιεί την απόκρυψη του εισοδήματος?
3 Τρίτη, 07 Σεπτεμβρίου 2010 23:19
labeta

Επειδή βρίσκομαι στην ιδια φάση θέλω να μου αναφέρεις ότι νεώτερη πληροφορία σχετικά με λεπτομέρειες φορολογικές .

Εγώ απ'ότι ξέρω και μου είπαν αρμόδιοι στη ubs αθήνα και εξω , έχουμε το δικαίωμα να απαλλαγούμε από τη φορολόγηση στη πηγή δηλ.στην ελβετία όπου το ποσοστό φορολόγησης επί των τόκων είναι 20 % τώρα και αργότερα 35%. και αποδίδουμε τους φόρους επί των τόκων εδώ στην Ελλάδα δηλ. το 10%, εφόσον προσκομίσουμε στην εφορία τη βεβαίωση που θα μας χορηγηθεί από τη τράπεζα του εξωτερικού,( δηλ. το ποσόν που έχουμε και τι τόκους εισπράξαμε).

Ελπίζω ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα σε περίπτωση επαναπατρισμού,  δηλ. να καταβάλουμε το 8% ή 5%, διότι τα χρήματα είναι νόμιμα  δηλ.προέκυψαν από φορολογηθέντα εισοδήματα στην ελλάδα και η διακίνηση κεφαλαίων σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο είναι ελεύθερη.

 

Ελπίζω μόνο μην εκληφθουν οι τόκοι  στη φορολογική δηλωση ως εισόδημα  (δηλαδή να γίνει μόνο η αυτοτελής παρακράτηση του 10%)

2 Σάββατο, 08 Μαΐου 2010 15:39
Ο Τσιγκούνης
Δεν δηλώνεις την μεταφορά χρημάτων στην ΔΟΥ.
Η Ελβετία ανήκει στις χώρες εκείνες που αποδίδουν οι ίδιες, ανώνυμα, τους φόρους των τόκων των καταθέσεων στο κράτος προέλευσης του καταθέτη.
Οπότε δεν χρειάζεται να δηλώσεις κάτι σε αυτήν την περίπτωση.
1 Σάββατο, 08 Μαΐου 2010 12:25
syna
kalispera file czar ...ton logariasmo pos ton enoixes stin elvetiki trapeza?
kai ti epitokio sou edwsan?se eyxaristw poly kai to vlepw egw prosopika kai mia poly kali epilogi!