Αγαπητοί φίλοι του T$ig,
Επειδή έχω υπηρετήσει το σύστημα για πολλά χρόνια, σημειώστε και εμπεδώστε τα παρακάτω:
1. Το προϊόν "κατάθεση" είναι ΕΝΑ. Από εκεί και πέρα η κάθε τράπεζα σχεδιάζει παραλλαγές του και τις πουλάει δίνοντας τους μοδάτα ονόματα όπως "Advandage", "Profit", "Πρόσοδος" και διάφορα άλλα παρδαλά παρατσούκλια. Έτσι άλλος λογαριασμός δίνει τον τόκο προκαταβολικά, άλλος κάθε μήνα, άλλος σου δίνει χαμηλό τόκο στην αρχή και μεγάλο αργότερα, άλλος σου δίνει το δικαίωμα αναλήψεων χωρίς ποινή, άλλος κληρώνει τηλεοράσεις και ταξίδια στις Σεϋχέλλες κ.λπ. κ.λπ. Καμιά εξτρα παροχή ή ευκολία δεν είναι τσάμπα. Όλα είναι κοστολογημένα.
2. Τα επιτόκια των καταθέσεων είναι όπως και οι τιμές του συναλλάγματος: Μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή. Γι' αυτό αν δεν κάνεις την κατάθεση την στιγμή που σου πουν το επιτόκιο αλλά επιστρέψεις αργότερα ή την επόμενη με τα χρήματα, η διαπραγμάτευση ξεκινά ξανά από μηδενική βάση.
3. Το επιτόκιο της προθεσμίας συνήθως συμφωνείται στο άνοιγμα του λογαριασμού και διαρκεί μέχρι την λήξη του. Μπορεί να είναι συγκεκριμένο (π.χ. 2,80% για όλη τη διάρκεια της κατάθεσης) ή να ξεκινά από χαμηλά για τον πρώτο μήνα/τρίμηνο και να ανεβαίνει σε κάθε μετέπειτα περίοδο μέχρι τη λήξη. Μπορεί όμως να είναι και μεταβλητό όπως π.χ. ετήσια προθεσμία με 3% για το πρώτο τρίμηνο και Euribor+1% για καθένα από τα άλλα τρία.
4. Στο ταμιευτήριο παίρνεις τα λεφτά σου όποτε θες χωρίς ποινή αλλά και η τράπεζα αλλάζει το επιτόκιο όποτε θέλει. Άρα όταν βρεις ταμιευτήριο με 4% και προθεσμιακό με 3%, δεν σημαίνει ότι η σωστή επιλογή είναι η πρώτη - εκτός αν ενδέχεται να χρειαστείς τα χρήματα σύντομα οπότε δεν έχεις άλλες επιλογές.
5. Σε συνθήκες ομαλής αγοράς (με λογική ρευστότητα, σχετικά σταθερό πληθωρισμό κ.λπ.) - θεωρητικά - όσο πιο πολύ δεσμεύεσαι χρονικά τόσο πιο μεγάλο επιτόκιο παίρνεις και συνήθως χαμηλότερο από το αντίστοιχο Euribor. Αν όμως τα πράγματα είναι αλλιώς (έλλειψη βραχυπρόθεσμης ρευστότητας, σενάρια για μείωση του πληθωρισμού και του Euribor τους επόμενους μήνες κ.λπ.) τότε μπορεί για παράδειγμα το 3μηνο να δίνει 3% και το 12μηνο 2,80%. Εδώ μπαίνει η εκτίμηση και το ρίσκο σου. Δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι η σωστή επιλογή είναι η πρώτη διότι αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, τον 4ο μήνα το επιτόκιο μπορεί να έχει πέσει στο 2,50% οπότε αν τα χρήματα δεν σου χρειάζονταν για 12 μήνες και τα έκλεισες για 3, την πάτησες.
6. Το πιο σημαντικό είναι να προσέχει κανείς τα παρακάτω (και όχι μόνο) για να μην πέφτει θύμα ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ από τις Τράπεζες:
α. Οι τόκοι υπολογίζονται με βάση το έτος των 360 ή των 365 ημερών ή αλλιώς. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι υπολογισμού από τράπεζα σε τράπεζα με διαφορετικό αποτέλεσμα. Λίγο ψάξιμο στο Γκούγκλη και θα μάθετε τις διαφορές.
β. Όταν αποφασίσω να σηκώσω τα λεφτά από την Α τράπεζα για να τα πάω στη Β που δίνει καλύτερο τόκο, και ζητάω απ΄την Α να μου βγάλει τραπεζική επιταγή θα με χρεώσει??? Οι σοβαρές τράπεζες όχι.
γ. Όταν η Β τράπεζα πάρει την επιταγή αυτή θα σου δώσει τόκο (Valeur) αυθημερόν ή μετά από 2 και βάλε εργάσιμες???
δ. Προσοχή στους όρους πρόωρης μερικής ή ολικής απόδοσης διότι η τιμωρία για πρόωρη ανάληψη μπορεί να μειώσει ακόμα και το κεφάλαιο που κατατέθηκε (ή ανανεώθηκε).
ε. ΠΟΤΕ μα Ποτέ μην αφήνετε στην τράπεζα την πρωτοβουλία να κάνει αυτόματες ανανεώσεις στον προθεσμιακό λογαριασμό σας όταν λήγει. Αν δεν ενδιαφερθείτε την ημέρα λήξης/ανανέωσης την πατήσατε. Ο λογαριασμός θα ανανεωθεί με τα επίσημα επιτόκια απλής προθεσμίας που είναι ψίχουλα. Την έπαθα προσωπικά απ' την ΕΜΠΟΡΙΚΗ και πήρα 0,59% όταν όλοι οι άλλοι έδιναν από 4% και πάνω. Απάτη καραμπινάτη αν πιαστείτε στον ύπνο ή για διάφορους λόγος δεν πάτε στην τράπεζα την ημέρα της ανανέωσης.
στ. ΠΟΤΕ μα ποτέ μην υπογράφετε σύμβαση με δικαίωμα της τράπεζας να ανακαλέσει την κατάθεση προθεσμίας προ λήξεως και μάλιστα όταν έχετε χαμηλό επιτόκιο εκκίνησης. Την έπαθε δικός μου με την ΑΤΕ. Όταν το επιτόκιο 12 μηνών ήταν γύρω στο 3,5%. Κατέθεσε μεγάλο ποσόν και του είπαν ότι το πρώτο 3μηνο θα έπαιρνε 2,50%, το δεύτερο 3%, το τρίτο 3,5% και το τέταρτο 4%. Μέχρι εδώ όλα καλά αφού αποδέχθηκε αυτά τα νούμερα. Όταν στη λήξη της κατάθεσης πήγε στην τράπεζα για ανανέωση, ανακάλυψε ότι στο τέλος του 6ου!!! μήνα η ΑΤΕ βλέποντας τα επιτόκια της αγοράς να πέφτουν, του είχε κλείσει τον λογαριασμό και του είχε βάλει τα λεφτά σε ταμιευτήριο χωρίς ποτέ να τον ενημερώσει!!! Αυτό για εμένα μπαίνει στο Top Ten της απάτης.
ζ. Έχετε τα μάτια και τα αυτιά σας ανοιχτά διότι μπορεί να πάτε για ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ λογαριασμό προθεσμίας και να φύγετε με ομόλογα, με αμοιβαία κεφάλαια, με μίγματα καταθέσεων-ομολόγων-αμοιβαίων, με συνδυασμό κατάθεσης & ασφάλειας ζωής ή σύναξης ή για τις σπουδές του παιδιού σου και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο νους του ανθρώπου. Αυτά συνήθως έχουν (εκτός των άλλων κινδύνων) προμήθεια στο μπες ή/και στο βγες και προωθούνται μετά μανίας από τους υπαλλήλους διότι όταν τα πλασάρουν παίρνουν bonus.
Κλείνοντας θέλω να πω ότι τα παραπάνω είναι ενδεικτικά και ότι η κομπίνα είναι τόσο απέραντη όσο και ο νους του ανθρώπου που τις επινοεί και ευδοκιμεί μια χαρά σε μια χώρα που η Τράπεζα παραμένει η ιερή αγελάδα και ο πελάτης/καταναλωτής σκουπίδι.
Γι' αυτό κράτα τις παρακάτω 5 αρχές και πίστεψε με δε θα χάσεις:
1-ΠΡΙΝ ΠΑΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΨΑΞΕ ΣΤΟΝ ΚΟΜΠΙΟΥΤΟΡΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ.
2-ΔΙΑΒΑΣΕ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΑ Κ***ΧΑΡΤΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΜΗΝ ΤΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙΣ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ. ΣΤΙΣ ΣΟΒΑΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΑΠ' ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ 7-14 ΜΕΡΕΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ. ΕΔΩ ΥΠΟΓΡΑΨΕΣ=ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕΣ ΚΑΙ ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕΣ.
3-ΕΧΕ ΤΟ ΝΟΥ ΣΟΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΗ ΦΑΚΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΣΤΟ ΤΥΡΙ. ΝΑ ΨΑΧΝΕΙΣ ΟΧΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΙΠΑΝ ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΚΡΥΨΑΝ ΔΙΟΤΙ ΕΚΕΙ, ΣΤΗ ΜΙΣΗ ΑΛΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ Η ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΣΟΥ.
4-ΜΗ ΔΙΣΤΑΖΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 6.
5-ΣΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΜΗΝ ΤΗΝ ΑΦΗΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΜΑΤΕΣ ΑΝΑΝΕΩΣΕΙΣ. ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΖΗΜΙΑ.
Ελπίζω να βοήθησα ή τουλάχιστον να κατέγραψα συνοπτικά την σημερινή πραγματικότητα. Όποιος την αγνοήσει είναι άξιος της τύχης του
παιδιά γειά σας, θα ήθελα αν κάποιος γνωρίζει να μου πει που να βρω ένα συγκριτικό πίνακα προμηθειών αμοιβαίων κεφαλαίων εξωτερικού. Ευχαριστώ
Καλησπερα σε ολους,
Ασχολουμαι εδω και 9 χρονια με την αγορα του Forex, διαχειριζομαι λογαριασμους ιδιωτων, και μπορω να σας πω οτι ειναι μια επενδυση στην οποια αξιζει καποιος να επενδυση. Οι αποδοσεις που μπορω να εξασφαλισω ειναι κατ'ελαχιστα 30% ανα ετος. Επισης ειναι επενδυση στην οποια δεν υπαρχει φορος κερδοφοριας. Το ελαχιστο κεφαλαιο ειναι 5.000 ευρω. Αν σας ενδιαφερει στειλτε μου email nikos_kro@yahoo.com
(ΕΞΑΜΗΝΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ,ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΕΙΚΟΣΙ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΧΑΝΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ!!!!!!!!!!!) ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΠΑΙΔΙΑ.
Νέα 3μηνη προθεσμιακή κατάθεση ASPIS ADVANTAGE με επιτόκιο 2,80% ...de gnwrizw polla pragmata giayto kai rwtaw.
Επίσης προσοχή στις διάφορες προμήθειες. Υπάρχουν προμήθειες εισόδου και εξόδου (πληρώνεις να μπεις και να βγεις), προμήθειες θεματοφυλακής και διαχείρισης (να στα κρατάνε και να πουλάνε/αγοράζουνε αυτοί για σένα). Σε απλά ελληνικά, και σε αρνητική απόδοση ακόμη, το αμοιβαίο θα σου κρατήσει ένα ποσοστό (από 0,5 ως 3% το χρόνο) βρέξει/χιονίσει.
Τα χρήματα είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή (συνήθως με ειδοποίηση 2-3 ημερών), τα οποία χρήματα είναι αυτά που αντιστοιχούν στην τρέχουσα αξία (σαν τις μετοχές). Δεν υπάρχει εγγύηση κεφαλαίου ούτε εγγύηση απόδοσης.
Ta amoivea ontos exoun risko. parola auta nomizo oti tora einai kali periodos gia na ependysei kaneis se auta, giati oi times tous exoun pesei (logo oikonomikis krisis) kai oso vgenoume apo tin krisi, toso tha auksanete h aksia tous. episis ta epitokia ton prothesmiakon einai se idietera xamila epipeda. pantos se genikes grammes den nomizo oti einai sosto na epentyei kaneis to 100% tou gefalaiou tou se amoivea.
Einai logiko na exei pesei h aksia ton amiveon pou eixan agorastei to 1999, tote pou htan h "xrisi epoxi" tou xrimatistiriou kai toses etairies eixan parei plasmatiki yperaksia.
Φίλε Κώστα, δεν ξέρω για ποια εποχή μιλάς. Έχω παράδειγμα γνωστού που έβαλε το εφάπαξ του σε αμοιβαία κεφάλαια το 1999. Η "απόδοση" σήμερα, μετά από 10 χρόνια είναι περίπου -60%!!!. Δηλαδή αν υποθέσουμε ότι έβαλε 10.000 ευρώ το 1999 σήμερα θα πάρει περίπου 4.000 ευρώ (μείον τις προμήθειες εισόδου και εξόδου) Αν έβαζε τα χρήματα σε ετήσια προθεσμιακή, ας πούμε με επιτόκιο 3%, σήμερα θα είχε 13.053 ευρώ δηλαδή απόδοση +30%. Αμοιβαία κεφάλαια = πιθανότητα απώλειας ακόμα και του αρχικού κεφαλαίου. Ορίστε οι αποδόσεις μιας εταιρίας που βρήκα στην τύχη: www.alicomfunds.gr
εγω εχω να προτεινω αγορα αμοιβαιων κεφαλαιων, οποιος θελει να μπει στην nautemporiki και να δει τι αποδοσεις βγαζουν τα αμοιβαια απο 30% - 120% σε ενα χρονο αυτη ειναι επενδυση παιδια!!