Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα χρήστη: Κωδικός: Να με θυμάσαι
Το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας και επιπτώσεις www.tsig.gr/lang-el/banks/536-xreokopia-xoras

ΘΕΜΑ: Πιθανό το κούρεμα καταθέσεων στην Ελλαδα;

Πιθανό το κούρεμα καταθέσεων στην Ελλαδα; 05 Νοε 2013 23:48 #109

  • makper
  • Το Άβαταρ του/της makper
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Αποκλεισμένος
  • Δημοσιεύσεις: 1747
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 202
  • Κάρμα: -8 (-195)
Kratistos δεν πτοείται ο τύπος με τίποτα. Μαγαζάκι είναι αυτό και αν το αφήσει θα ρημάξει. Είναι πολύ χαρακτηριστικό να προσέξεις ποια nick γράφουν ακριβώς τα ίδια πράγματα.

-Soto51 δεν είναι η σύζυγος μου εκπαιδευτικός. Δεν είμαι καν παντρεμένος γιατί καμιά δεν με θέλει, μιας και δεν είμαι νέος, ωραίος και πλούσιος σαν κι εσένα. Είμαι υπάλληλος σε πολεοδομία, χώθηκα μετά από 10ετία αφισοκόλλησης (και βάλε) και δυνάμει αυτός που θα σου κατεβάσει το μαγαζάκι σε ευθέτω χρόνο. Γράφε εσύ και η παλιοπαρέα σου ότι λασπολογία σας κατεβαίνει, όσο μπορείτε ακόμα, γιατί μετά έρχονται τα πρόστιμα. Όπως λέει και το βιβλίο του Ξανθούλη "...ύστερα ήρθαν οι μέλισσες". Οι κηφήνες στην περίπτωση μας. Γράφε και μπορεί να πείσεις και κανέναν για τα 86 δις.
Αν δεν το έχετε καταλάβει ακόμα, η σελίδα αυτή διαβάζει τα προσωπικά σας μυνήματα.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Πιθανό το κούρεμα καταθέσεων στην Ελλαδα; 06 Νοε 2013 01:22 #110

  • Kratistos (Ekratistos)
  • Το Άβαταρ του/της Kratistos (Ekratistos)
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Platinum Boarder
  • Δημοσιεύσεις: 773
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 70
  • Κάρμα: -6 (-68)
batista έγραψε:
Kratistos έγραψε:
soto51 έγραψε:
Kratistos έγραψε:
Εισαι ο Σοτο μ αλλο ονομα? απο που ξεφυτρωσες ετσι ξαφινικα?

Η Αφροδίτη είναι σύζυγος μου.
(Μια απ' τις συζύγους μου - είμαι και μουσουλμάνος, εκτός από μισθοφόρος της Μέρκελ).

Όπως του makper σύζυγος είναι η δασκάλα στην παρέλαση.

Χαϊβάνι, καλά στα είπε.


Η κουβεντα αυτη τελειωσε. Οποιοι καταλαβαν καταλαβαν.

Έχει απόλυτο δίκιο η Αφροδίτη όταν σου λέει ότι ο συλλογισμός σε σχέση με τον ορισμό της ρουφιανιάς έχει λογικά κενά. Οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια και αν καταγγείλεις θα είναι προς το συμφέρον σου άμεσα ή έμμεσα, βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα άρα δεν μπορείς να κατηγοριοποιήσεις την καταγγελία ως ρουφιανιά με αυτό το κριτήριο. Πεδίο λαμπρό για ρουφιανιά μπορεί να υπάρχει σε απολυταρχικά/αντιδημοκρατικά καθεστώτα ή όταν είσαι υπό καθεστώς κατοχής οπότε και η έννοια της "παράνομης πράξης" κρίνεται με εντελώς διαφορετικά κριτήρια. Σε μια δημοκρατία πολύ δύσκολα μπορείς να χαρακτηρίσεις την όποια καταγγελία πραγματικά παράνομης πράξης ως ρουφιανιά. Άρα μήπως να μας έδινες κάποιο παράδειγμα για να γίνεις πιο σαφής; Άσχετα από αυτό, όμως, βλέπω ότι προτίμησες να αγνοήσεις εντελώς (δικαίωμά σου βέβαια) την αυτονόητη πρόταση που έκανα (μαζί με πολλούς άλλους συμφορουμίτες) να σχολιάζουμε, καλοπροαίρετα και με επιχειρήματα, αποκλειστικά τις απόψεις που γράφονται και όχι αυτόν που τις γράφει (θεωρώντας εσφαλμένα ότι γνωρίζουμε τα πάντα γι αυτόν και τις "δόλιες" προθέσεις του). Γι αυτό και αντί να επιχειρηματολογήσεις απέναντι στην πολύ εύστοχη παρατήρηση της Αφροδίτης προτίμησες απλά να την θεωρήσεις "κλώνο" του Soto και να "ξεμπερδεύεις". Εύχομαι να καταλαβαίνεις ότι μάλλον κάπου κάνεις λάθος.


Batista, το κουρασαμε πολυ το θεμα. Παμε για αλλα.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Πιθανό το κούρεμα καταθέσεων στην Ελλαδα; 06 Νοε 2013 06:40 #111

  • soto51
  • Το Άβαταρ του/της soto51
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Platinum Boarder
  • Δημοσιεύσεις: 7024
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 2270
  • Κάρμα: 200 (94)
makper έγραψε:
-Soto51 δεν είναι η σύζυγος μου εκπαιδευτικός. Δεν είμαι καν παντρεμένος γιατί καμιά δεν με θέλει, μιας και δεν είμαι νέος, ωραίος και πλούσιος σαν κι εσένα.
.............
Γράφε και μπορεί να πείσεις και κανέναν για τα 86 δις.

Κρίμα ρε makper.

Εσύ είπες ότι είναι εκπαιδευτικός, εκείνη τη μέρα βγήκε και η κυρία στην παρέλαση, έκανα το συνειρμό. Δεν πειράζει, θα βρεις άλλη.
Όσο για το ότι δεν είσαι νέος, ωραίος και πλούσιος, μη στενοχωριέσαι. Ούτε και εγώ είμαι, από που το έβγαλες ότι είμαι? Φτωχός, μπινές και άσχημος είμαι. Δράμα. Η Αφροδίτη με παντρεύτηκε από συμπόνια. (Ελπίζω να μη βγει να με διαψεύσει).

Όσο για τα 86 δις, και πάλι μη στενοχωριέσαι. Δε χρειάζεται να πείσω κάνεναν. Θα πεισθούν όλοι όταν καταλάβουν ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 86 δις για ξόδεμα.
ΜΑΚΡΥΑ ΑΠ' ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Πιθανό το κούρεμα καταθέσεων στην Ελλαδα; 12 Νοε 2013 05:22 #112

  • PERIS
  • Το Άβαταρ του/της PERIS
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Expert Boarder
  • Δημοσιεύσεις: 107
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 10
  • Κάρμα: 0 (1)
Ποιοι και γιατί έχουν βάλει στο μάτι τις καταθέσεις
Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013 09:18

Σε ένα από τα σενάρια διαχείρισης του ΔΝΤ για το «παγκόσμιο χρέος» που προέβλεπε έκτακτη φορολόγηση της τάξεως του 10% στις καθαρές καταθέσεις, και με αφορμή την έκθεση εργασίας (με τίτλο «Fiscial Monitor»), το Ταμείο επανερχόταν σε ένα... προσφιλές θέμα του, το ενδεχόμενο της φορολόγησης των καταθέσεων προκειμένου να γίνει διαχειρίσιμο το χρέος.

Το Ταμείο ανέφερε ότι η έντονη επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών σε πολλές χώρες έχει οδηγήσει σε αναβίωση του ενδιαφέροντος για έναν έκτακτο φόρο στον ιδιωτικό πλούτο, ως ένα έκτακτο μέτρο για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους.

Βέβαια, για να γίνει ελκυστική μια τέτοια επιβάρυνση (πρακτικά αποτελεσματική) πρέπει να εφαρμοστεί προτού μπορέσει κανείς να την αποφύγει και να είναι δεδομένο ότι δεν θα επαναληφθεί. Παράλληλα, θεωρεί ότι δεν επηρεάζει την καταναλωτική συμπεριφορά, ενώ ορισμένοι θεωρούν ότι είναι δίκαιη και αναφέρεται σε οικονομολόγους που υποστηρίζουν έναν τέτοιο φόρο, όπως οι Pigou, Ricardo, Schumpeter και Keynes.

Προειδοποιητικές βολές

Και όμως η εικοτολογία -επί της ουσίας η προετοιμασία της κοινής γνώμης-καταθετών- δεν εγείρεται από το ΔΝΤ, όπως βιάστηκαν να αναμασήσουν μερικοί, αλλά έχει ουρά από την άνοιξη-χειμώνα του 2013. Θυμίζουμε ενδεικτικά την... απροσδόκητη (έτσι είχε φανεί τότε, αλλά αποδεικνύεται δήλωση-λαγός) δήλωση-προειδοποίηση (;) του προέδρου του Eurogroup, Jeroen Dijssebloem φέτος το Μάρτιο, αλλά και του αρμόδιου Επίτροπου για την Εσωτερική Αγορά, M. Barnie, με αφορμή όσα είχαν διαδραματιστεί τότε στην Κύπρο. Βέβαια ο Barnie έσπευσε να ανασκευάσει κάπως τις δηλώσεις (μέσω της εκπροσώπου του S. Hughes ) πως «δεν είναι επ' ουδενί δυνατό να συμμετέχουν στη διάσωση καταθέτες ποσών κάτω των 100.000 ευρώ, είτε τώρα είτε στο μέλλον».

Ωστόσο, η προετοιμασία γίνεται μεθοδικά, με τη λείανση της κοινής γνώμης, με την ιστορία και τα θηριώδη μεγέθη να συνηγορούν υπέρ της άποψης πως «αργά ή γρήγορα» και στην κατάλληλη συγκυρία θα «συμβεί» το αναπόφευκτο. Μάλιστα ορισμένοι ξένοι αναλυτές δεν αποσυνδέουν αυτήν τη μεθόδευση από την προωθούμενη (κυρίως από το Βερολίνο) τραπεζική ενοποίηση του συστήματος με πρόσχημα την καλύτερη εποπτεία κ.λπ.

Έχει ενδιαφέρον η επισήμανση του ΔΝΤ πως η οικονομική κρίση έχει ακριβώς τις ίδιες επιπτώσεις στις οικονομίες μετά τον Α΄ και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ κατάφεραν να μειώσουν τα κρατικά χρέη από το 1945 ως το 1975 μέσω της συνεχούς αύξησης του πληθωρισμού. Όμως, η «μέθοδος» αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλέον. Χρειάζονται δραστικότερα μέτρα. Αν υποθέσουμε πως «Μεγάλοι Πόλεμοι» δεν μπορούν να διεξαχθούν, η πρόταση του ΔΝΤ λέει πως λύση στο πρόβλημα της αστάθειας και της μη βιωσιμότητας του κρατικού χρέους είναι ένα «κούρεμα» των καταθέσεων. Σωστά. Το χρέος των αναπτυγμένων χωρών πλησιάζει πλέον το 110% του ΑΕΠ. Έχει επιβαρυνθεί κατά 35% (!) από το 2007, σε επίπεδα που αγγίζουν αυτά των δύο παγκόσμιων πολέμων.

Το πείραμα της Κύπρου

Εάν ανατρέξουμε σε έκθεση της Boston Consulting Group (BCG) από το 2011 θα θυμηθούμε: «Τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και τα κράτη του ανεπτυγμένου κόσμου έχουν δημιουργήσει χρέος που ξεπερνά τα 20 τρισ. δολάρια, επίπεδο που διεθνώς θεωρείται όριο ευστάθειας. Μέχρι στιγμής όλες οι προσπάθειες περιορισμού έχουν αποτύχει. Ακόμη και η τακτική των ΗΠΑ (Fed) για να "πληθωρίσει" αυτό το εξωπραγματικό χρέος». Αυτά σε έκθεση του 2011, φανταστείτε τι γίνεται τέλος του 2013.

Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα είναι μέσω μιας συντονισμένης παγκόσμιας προσπάθειας αναδιάρθρωσής του. Κατά την εκτίμηση πολλών αναλυτών και ξένων ειδικών ΜΜΕ, η δοκιμαστική εφαρμογή ενός «κουρέματος» έγινε στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου. Θυμόμαστε πως τότε το Ταμείο ανέλαβε να διαδραματίσει το ρόλο του «κακού», καθώς αποφάνθηκε πως δεν υπήρχε άλλη λύση.

Το δεδομένο, το σενάριο και το ερώτημα

Αποτελεί πλέον κοινό μυστικό πως το ΔΝΤ έχει αφήσει στην άκρη εναλλακτικές λύσεις-προτάσεις όπως «διαγραφή του χρέους» ή «πληθωρισμός του χρέους» ή κάτι ανάλογο. Το Ταμείο δεν θεωρεί θεωρητικό το ενδεχόμενο επιβολής ενός δραστικού μέτρου. Σκέφτεται πολύ σοβαρά και εξετάζει σοβαρότερα την εφαρμογή του.

Το Ταμείο, όπως και το Σύστημα εν γένει, δεν αναφέρεται στο ότι το 2008 οι χώρες διέσωσαν τις τράπεζες επιβαρύνοντας δραματικά το χρέος τους. Τώρα αναζητούν λύση από τους πολίτες-καταθέτες, να εισφέρουν από τις καταθέσεις τους.

Το ενδιαφέρον είναι πως το Βερολίνο φαίνεται να σιγοντάρει αυτήν τη λύση. Ενδεχομένως να μην είναι άσχετο το ότι παλιότερα ο Stefan Bach, αναφερόμενος μόνο στο χρέος της Γερμανίας, είχε προτείνει την επιβολή έκτακτης εισφοράς της τάξης του 3,4%. Το ποσοστό αυτό προτάθηκε με βάση τα 2,95 τρισ. δολάρια που υπολογιζόταν το χρέος (το 2011) και θα μπορούσε να συγκεντρώσει περί τα 100 δισ. δολάρια, ένα ποσό που αντιστοιχούσε στο 4% του γερμανικού ΑΕΠ. Επίσης, στη Γαλλία οι περισσότερες προτάσεις για επιβολή έκτακτης εισφοράς αφορούν μεν τις καταθέσεις πάνω από τα 100.000 ευρώ, ωστόσο σε ΜΜΕ έχει αναφερθεί ποσοστό 17% μεσοσταθμικά.

Το πιθανότατο είναι πως το θέμα δεν θα μείνει εδώ, αλλά όσο διογκώνεται το χρέος και βαθαίνει η κρίση, φωνές και προτάσεις-λύσεις όπως αυτή του Barnie ή του ΔΝΤ θα το συντηρούν. Εύλογα γεννάται το ερώτημα σε ποια συγκυρία και με βάση ποια αφορμή θα μπορούσε να επιχειρηθεί η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου. Γιατί αν τελικά εφαρμοστεί (αντί του περαιτέρω πληθωρισμού του χρέους), σημαίνει πως οι τοπικές κυβερνήσεις -επί της ουσίας η υπερεθνική ελίτ που ελέγχει διεθνώς την κατάσταση- θα συναινέσουν σε μια διαδικασία καταστροφής πλούτου. Πλούτος που θα προκύψει από τη μεσαία-ανώτερη τάξη.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.
Συντονιστές: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (kampos)
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.060 δευτερόλεπτα