sonik έγραψε:
Είμαστε παμφάγα όντα.
Αυτό σημαίνει πώς το σώμα μας έχει φτιαχτεί να "δουλεύει" με ζωϊκες κ φυτικές τροφές.
Τα σκυλιά, οι γάτες, τα λιοντάρια κλπ, ζουν μια χαρά τρώγοντας ωμά κ μαγειρεμένα κρέατα.
Οι αγελάδες, οι κατσίκες κ τα πρόβατα τρώνε μόνο πρασινάδα κ παχαίνουν.
Το έντερό τους είναι 10πλάσιο του ανθρώπου κ χωνεύει κ την κυτταρίνη των φυτών, κάτι που ο άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει κ συνεπώς αποβάλλει σχεδόν αυτούσια.
Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει ανάγκη να τρώει φυτικές τροφές.
Παρέχουν βιταμίνες C, A, K κ Ε.
Επίσης, φυτικές ίνες κ κάποιες άλλες ουσίες που δεν έχει νόημα να τις αναφέρω, οι οποίες, λίγο ως πολύ, συμβάλλουν στην υγεία μας.
Πιο σημαντικές όμως είναι οι ζωϊκες τροφές.
Είναι η καλύτερη πηγή πρωτεϊνών ο βιταμινών D κ συμπλέγματος Β.
Θα πει κάποιος, πρωτεΐνες έχουν τα όσπρια κ το σιτάρι.
Βεβαίως, αλλά οι φυτικές πρωτεΐνες είναι περισσότερο δύσκολο να απορροφηθούν από τον οργανισμό μας.
Είναι δηλ, χαμηλής ποιότητας.
Επιπλέον, χρειάζεται να φάει κάποιος αρκετή ποσότητα από αυτές τις τροφές για να πάρει την πρωτεΐνη που θα έπαιρνε πχ από 200gr μοσχαριού.
Ποιος μπορεί να φάει 1kg φακές, φασόλια ή ψωμί σε κάθε γεύμα χωρίς να έχει τις γνωστές παρενέργειες;
Τα προϊόντα σόγιας δεν συνιστώνται για άντρες , γιατί ρίχνουν την τεστοστερόνη κ είναι πολύ πιθανόν να έχουν μεταλλαγμένα γονίδια.
Το πρόβλημα με τις ζωικές τροφές είναι η διατροφή των ζώων.
Αρρώστιες, φάρμακα, αντιβιώσεις, ακατάλληλες τροφές κλπ , όλα περνάνε στον οργανισμό μας μέσω των κρεάτων που τρώμε.
Επίσης κ το αγελαδινό γάλα είναι μια απ'τα ίδια.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Καταρχήν, προτιμούμε τα ψάρια κ τα βιολογικά αυγά για πηγή πρωτεϊνών.
Το κατσικίσιο κρέας είναι πιο υγιεινό από το μοσχαρίσιο κ το χοιρινό.
Είναι κάπως δυσεύρετο όμως κ ελαφρώς ακριβότερο.
Το χοιρινό καλό είναι να το αποφεύγουμε όπως κ τα "απλό" κοτόπουλο.
Προτιμούμε το βιολογικό κ το ελευθέρας βοσκής.
Μοσχαράκι ντόπιο είναι δύσκολο να βρούμε, καθώς οι ποσότητες αυτού του κρέατος διοχετεύονται στις τοπικές κοινωνίες της επαρχίας.
Επειδή κάνω πολλές εκδρομές , πάντα έχω ψυγείο στο αμάξι κ όταν πάω σε περιοχές που έχουν ντόπιο κρέας φορτώνω ποσότητες .
Το καλύτερο μοσχαράκι το έχουν στην Ανάβρα (Γούρα) Μαγνησίας κ στο Λιβάδι Ολύμπου.
Αλλιώς, εδώ στην Αθήνα, σε βιολογικά κρεοπωλεία .
Αλλά κ τα λαχανικά δεν είναι εντελώς αθώα.
Αποφύγετε να τα ψωνίζετε από super markets .
Καλό θα ήταν να ψωνίζετε από λαϊκές.
Προτιμούμε λαχανικά εποχής κ μόνο.
Δεν αγοράζουμε ντομάτα το καταχείμωνο, ούτε μαρούλι κ κουνουπίδι κατακαλόκαιρο.
Έλεος!
Η ντομάτα πρέπει να έχει το χαρακτηριστικό της άρωμα.
Αν δεν μυρίζει τίποτα, ΔΕΝ την αγοράζουμε!
Το μαρούλι πρέπει να είναι μικρό, τρυφερό, με λίγο χώμα κ κάποιο σαλιγκαράκι ή σκουληκάκι πάνω (??!!).
Έτσι μόνο θα ξέρουμε ότι το λαχανικό δεν είχε ραντιστεί την προηγούμενη μέρα.
Σχετικά με γαλακτοκομικά, δεν συνιστώνται για καθημερινή χρήση, λόγω ύπαρξης κορεσμένων λιπαρών κ υψηλής ποσότητας λακτόζης.
Καλύτερα να καταναλώνουμε σε λίγες ποσότητες, κατσικίσιο γάλα κ γιαούρτι.
Συμπέρασμα δικό μου;
Δεν προτείνω τη διατροφή για vegan.
Νομίζω πως προκαλεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που πάει να λύσει.