Εκτύπωση

Voip: φθηνή τηλεφωνία

Αν θέλουμε να μειώσουμε δραστικά το κόστος της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας η απάντηση λέγεται Voip (Voice Over IP), ειδικά αν έχουμε συχνές κλήσεις προς το εξωτερικό.

Voip με απλά λόγια σημαίνει να χρησιμοποιήσουμε τον υπολογιστή μας (ή το smart κινητό μας ή ειδικές συσκευές) για να καλέσουμε ένα τηλεφωνικό αριθμό μέσω internet.

Πόσο κοστίζει η κλήση;

Οι κλήσεις προς σταθερά τηλέφωνα στην Ελλάδα ξεκινάνε από 0,003 ευρώ αλλά και σε άλλες χώρες του εξωτερικού παρέχεται δωρεάν από κάποιες εταιρίες παροχής Voip, για ένα χρονικό διάστημα συνήθως τεσσάρων μηνών. Όταν περάσουν οι 4 μήνες χρειάζεται να ξαναβάλουμε ένα ελάχιστο ποσό και μας ανανεώνει τους δωρεάν προορισμούς. Τα ποσά που βάζουμε κάθε φορά μπορούμε να τα ξοδέψουμε σε κλήσεις προς κινητά ή sms. Σε κάποιες χώρες του εξωτερικού, μερικές εταιρίες, εφαρμόζουν ένα ασαφές όριο δωρεάν κλήσεων (fair policy). Όταν το ξεπεράσουμε μας χρεώνουν για κάποιες κλήσεις αλλά μετά από λίγες μέρες έχει πάλι δωρεάν.

Οι κλήσεις προς κινητά συνήθως δεν είναι δωρεάν, αλλά το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που μας χρεώνουν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας (0,37 - 0,74 ευρώ το λεπτό). Σύμφωνα με την συγκριτική λίστα κόστους voip, την φθηνότερη κλήση σήμερα στην Ελλάδα σε κινητά δίνει η dialcheap.com με μόλις 0,007 ευρώ το λεπτό. Δηλαδή αν μιλήσουμε 5 λεπτά θα πληρώσουμε 5x0,007=0,035 ευρώ. Με τα καρτοκινητά 1,85 ευρώ έως  3,7 ευρώ!

Το sms μέσω voip προς Ελλάδα κοστίζει γύρω στα 0,05 λεπτά, ενώ μέσω καρτοκινητού δεν είναι λίγες οι εταιρίες που χρεώνουν κοντά στο πενταπλάσιο, ενώ στα διεθνή φτάνουν 6 φορές παραπάνω.

Είναι καλή η ποιότητα του ήχου;

Αν μιλάμε μέσω ADSL και έχουμε ειδική συσκευή voip (usb τηλέφωνο ή stickphone) η ποιότητα του ήχου συνήθως είναι καλή έως πολύ καλή. Μερικές φορές υπάρχει θόρυβος ή μικρή καθυστέρηση, ειδικά σε ώρες αιχμής. Αν κλείσουμε και ξανακαλέσουμε είναι πιθανόν να λυθεί το πρόβλημα. Για μέγιστη δυνατή ποιότητα συστήνεται η χρήση voip τηλεφώνου ή voip adapter (με δυνατότητα sip) που συνδέεται κατευθείαν στο internet και πάνω σε αυτό συνδέουμε ένα κανονικό τηλέφωνο. Ωστόσο κάποιες φορές τυχαίνει η ποιότητα να είναι αρκετά χαμηλή με αποτέλεσμα η συνεννόηση να είναι από δύσκολη έως αδύνατη.

Τι χρειάζομαι για να κάνω τηλέφωνα μέσω voip;

  1. Υπολογιστή, τηλέφωνο voip που μπορεί να συνδεθεί απευθείας στο internet, smart phone ή ένα voip adapter sip (γύρω στα 50 ευρώ)
  2. Σύνδεση στο internet (από 17 ευρώ το μήνα)
  3. Αν χρησιμοποιούμε υπολογιστή, για καλύτερη ποιότητα επικοινωνίας χρειαζόμαστε μια usb συσκευή voip (από 15 ευρώ).
Πώς γίνεται;

Αφού επιλέξω από την λίστα voip ποια εταιρία θέλω να χρησιμοποιήσω, κάνω εγγραφή στην σελίδα της εταιρίας  και αφού βάλω το αρχικό ποσό  (ελάχιστο 10 ευρώ ή 10 USD)  και ρυθμίσω την συσκευή μου μπορώ να κάνω τις κλήσεις.
Κάποια κινητά smart είναι sip-enabled, δηλαδή μπορούν να κάνουν κλήσεις απευθείας μέσω voip. Κάποια όμως δεν επιτρέπουν την κλήση χωρίς wifi π.χ. με 3G. Σε αυτήν την περίπτωση κατεβάζουμε ένα πρόγραμμα (π.χ. για android το csipsimple) που επιτρέπει κλήσεις voip ακόμα και με GPRS, αλλά φυσικά η ποιότητα δεν είναι τόσο καλή. Από την άλλη όμως μπορούμε να κάνουμε σχεδόν δωρεάν κλήσεις από το κινητό μας. Το σχεδόν δωρεάν αφορά στο ότι με τις κλήσεις μέσω voip καταναλώνουμε κάποια Kbytes, τα οποία δεν είναι πάντα δωρεάν στο κινητό.
Σχόλια (3)
3 Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011 23:11
Ο Τσιγκούνης

Για να μπορούμε να παρακολουθήσουμε καλύτερα το θέμα ο σχολιασμός μεταφέρεται στη συζήτηση

2 Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011 21:41
AROVAS
ΠΩΣ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΛΗΣΕΙΣ ΟΜΩΣ?ΣΕ ΑΡΙΘΜΟ VOIP H' ΣΤΟ ΣΤΑΘΕΡΟ?
ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΙΝΤΕΡΝΕΤ.
1 Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011 23:01
Μάριος Αντωνίου
Προσωπικά χρησιμοποιώ το Skype, γιατί:
1) Καλώ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ Ελλάδα και σταθερά.
2) Έχω απεριόριστα (ελλαδικά) σταθερά (με εκπληκτική ποιότητα - αγγίζει του ΟΤΕ) με €58,55 το χρόνο! Δηλαδή 4,88 το μήνα.
3) Χρησιμοποιώ ασύρματο τηλέφωνο Skype τής Philips, συνδεδεμένο με το router μου. Οι κλήσεις είναι ανεξάρτητες από τον υπολογιστή (ανοιχτός ή κλειστός, το ίδιο κάνει).
4) Το χρησιμοποιώ οπουδήποτε βρίσκω ελεύθερο wifi με το κινητό μου. Έτσι κάνω τζάμπα τα σταθερά μου από πολλααααά μέρη.
5) Πέμπτον (και κυριότερον): Η γυναίκα μου δε χρειάζεται να λάβει μακροχρόνια σεμινάρια για τη χρήση κλήσεων μέσω υπολογιστή! Παίρνει όπως έπαιρνε (και είναι αλήθεια ότι το'χει σκουλαρίκι)...

Πολλά συγχαρητήρια στον (πάντοτε μπροστά) T$ig, για το εκτενέστατο ρεπορτάζ γύρω απ'το VOIP. Αξίζει πραγματικά τον κόπο.