Print

charge

Good morning may I ask if you know who bears the return-deduction or bank or company; That is, when you say 2% and 20 pays and charge you the 40 minutes 19.60 Who loses;
This is a comment on " Types of credit card refund "
Comments (4)
4 Sunday, 27 May 2012 18:27
tsamp-ogias

ΜΕΡΟΣ 3ο από 4

.......Λοιπόν νομίζω πως  είναι κάπως (ή και εντελώς) αδιάφορο το αν κάποιος "χάνει" τα 40 λ. από τα 20 ευρώ. Είναι σαν να ψάχνουμε να βρούμε το ποιος χάνει ένα λαγό που πρόλαβε και κρύφτηκε, ο κυνηγός ή ο λύκος.

·         Δεν τα χάνει η κάρτα, αφού το προσδοκώμενο κέρδος από τη χρέωση τών 19,60 ή 20 ευρώ στον λογαριασμό μου (αν μάλιστα προσθέσουμε και την προμήθεια) είναι πολύ μεγαλύτερο!

·         Δεν τα χάνει η επιχείρηση, αφού τα ποσοστά επιστροφής προσφέρονται κατόπιν συνεννοήσεως της κάρτας με τις επιχειρήσεις και, εκτός αυτού, η επιχείρηση ξέρει (αλλά και οι τράπεζες το ξέρουν) ότι χωρίς τις κάρτες αυτή η πώληση, κατά μεγάλη πιθανότητα, δεν θα γινόταν ποτέ!

·         Χάνει ο κάτοχος της κάρτας όχι 40 λεπτά αλλά 19,60 ευρώ συν τους πιθανούς τόκους…. αν αγοράσει ένα προϊόν ή υπηρεσία που δεν αξίζει αυτά τα χρήματα, ή που εν τέλει δεν θα χρησιμοποιηθεί!

·         Χάνει ο επόμενος πελάτης που πληρώνει μετρητοίς, γιατί εκτός από το ότι δεν δικαιούται την επιστροφή του 2%, δεν καλοξέρει ότι μέσα στην τιμή που πληρώνει είναι συνυπολογισμένο και επιμερισμένο το κόστος της παγκόσμιας λειτουργίας του χρήματος των καρτών!

·         Για να μην φανώ εντελώς καρμίρης... δέχομαι ότι κερδίζουμε ως πελάτες αν το προϊόν που αγοράσαμε αξίζει και το χαρήκαμε πραγματικά!

3 Friday, 25 May 2012 23:45
tsamp-ogias

 

ΜΕΡΟΣ 2ο από 4

Αν υποθέσουμε ότι την επιστροφή (πχ το 2%) τη μοιράζονται με κάποιο τρόπο η επιχείρηση και η κάρτα... Η μεν επιχείρηση ασφαλώς δεν το επιθυμεί να πουλά στη χαμηλότερη τιμή αλλά εξ ανάγκης πελατών είναι υποχρεωμένη να δέχεται τις πιστωτικές. Έτσι κι αλλιώς ανεβάζει την τιμή λιγάκι (δηλαδή και για αυτούς που πληρώνουν με μετρητά) και έτσι "πατσίζει". Η δε κάρτα, θα τα πάρει πίσω από την αύξηση του τζίρου της άρα και των κερδών της. Δεδομένου ότι τα επιτόκια είναι στα ύψη και, παρ' όλους τους κακοπληρωτές και μη-πληρωτές, δεν έχω ακούσει καμιά κάρτα να πτώχευσε ποτέ ή επιτέλους είναι πολύ σπάνιο πράγμα. Αντίθετα επιχειρήσεις κλείνουν συνέχεια, σαν επακόλουθο της δίνης χρηματοοικονομικής υστερίας της εποχής μας. Αλλά για να λέμε την αλήθεια, και από καταναλωτές πτωχευμένους έχει γεμίσει το πεδίο γύρω μας και οι πιο πολλοί από μας, εκεί ανήκουμε.

Λοιπόν νομίζω πως  είναι κάπως αδιάφορο το ποιός "χάνει" τα 40 λ. από τα 20 ευρώ.

 

2 Friday, 25 May 2012 23:33
tsamp-ogias

ΥΓ

Θα έχετε παρατηρήσει ότι ατομικές ή οικογενειακές επιχειρήσεις σπανιότατα δέχονται κάρτες παρά οι μεγάλες επιχειρήσεις. Στις τελευταίες ο υπάλληλος, που με χαρά χτυπάει την κάρτα μας στο μηχανάκι, δεν υπολογίζει ότι έχει κάτι να χάσει (άμεσα τουλάχιστον) από το κόστος χρήσης των καρτών... Και κάτι άλλο: η επιχείρηση είναι πολλές φορές μέτοχος στα κέρδη της κάρτας! Η Simply Visa που βλέπουμε στον κατάλογο ανήκει κατ' ουσία στην Carrefour. Και πάει λέγοντας...

Αν βγήκα εκτός θέματος, ίσως έγινε εσκεμμένα. Το μόνο βέβαιο είναι πως στο ταμείο της επιχείρησης δεν θα μπουν επ’ ουδενί 20ευρώ. Αλλά ούτε και 19,60. Σίγουρα λιγότερο. Είναι θέμα συμφωνίας με την κάρτα κάθε φορά. Μια κουβέντα με έναν επιχειρηματία θα μας φωτίσει περισσότερο.

 

ΤΕΛΟΣ 4ου ΜΕΡΟΥΣ (από 4)

1 Friday, 25 May 2012 23:03
tsamp-ogias

 

 

ΜΕΡΟΣ 1ο

 

Αγαπητ. μου petrompey,

δεν είμαι ο απολύτως επαΐων, αλλά είμαι βέβαιος, και θα προσπαθήσω να σας το δείξω με επιχειρήματα, ότι αυτός που τελικά πληρώνει είναι εκείνος που πληρώνει πάντα... δηλαδή εμείς οι τελικοί καταναλωτές. Πώς;

Πρώτον, από τα 20 ευρώ της αξίας που πληρώνονται, ποτέ δεν πάνε όλα στην επιχείρηση, αλλά η τράπεζα (συγκεκριμένα η κάρτα) κρατάει ένα σεβαστό ποσό (πρέπει να φτάνει το 7% ή και παραπάνω σε κάποιες περιπτώσεις!). Επομένως υπάρχει μεγάλο περιθώριο για γενναιοδωρίες. Κατόπιν τούτου υπάρχει και το κέρδος της επιχείρησης. Σε κάποιες επιχειρήσεις όπως τα ακριβά εστιατόρια όπου το κέρδος είναι πολύ πάνω από 50%, εδώ χωράει άνετα μια καλή έκπτωση... Βλέπουμε στον ανηρτημένο πίνακα του site, στην πρώτη γραμμή, την επιστροφή της Diners και τρίβουμε τα μάτια μας. Αλλά άν επιχειρήσω να καθίσω σε ένα από αυτά τα εστιατόρια τότε ίσως την κοπανήσω "αλά γαλλικά", ρεζιλευόμενος και στην πιθανή συνοδό μου, με προφάσεις περί πόνων οξείας σκωληκοειδήτιδος, άμα τη αναγνώσει του καταλόγου, αφού καταλάβω ότι... ακόμα και στη μισή τιμή το φαγητό εκεί είναι πολύ ακριβό για μένα!