Welcome, Guest
Username: Password: Remember me
  • Page:
  • 1

TOPIC: Το παγιο συστημα κλοπης του Αφρικανικου πλουτου και η αλλη οψη της Γαλλικης οικονομιας

Το παγιο συστημα κλοπης του Αφρικανικου πλουτου και η αλλη οψη της Γαλλικης οικονομιας 01 Sep 2013 13:02 #1

  • maria (mb361)
  • maria (mb361)'s Avatar
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 5234
  • Thank you received: 1687
  • Karma: 35 (-37)
Η αλλη οψη του ''σκληρου'' ΕURO,σε Γαλλικη version

Η ζώνη του FCFA είναι μια χρηματοπιστωτική, νομισματική και οικονομική οργάνωση την οποία ο γαλλικός ιμπεριαλισμός χρησιμοποιεί για να λεηλατεί το φυσικό και ορυκτό πλούτο σε μηδαμινές τιμές (ξυλεία, χρυσός, διαμάντι, πετρέλαιο, ουράνιο, κακάο, καφέ, βαμβάκι, φιστίκι, μαγγάνιο).

e-dromos.gr/index.php?option=com_k2&view...F%8C%CF%82&Itemid=46

Και ο αντιλογος, απο αρθρο του Θ.Παπανδροπουλου στην Ναυτεμπορικη με τον οποιο θα διαφωνησω σχετικα με το οτι οι χωρες αυτες χαιρουν νομισματικης σταθεροτητας. Χαιρουν νομισματικης εξωτερικης/συναλλαγματικης σταθεροτητας, οπως αντιστοιχης σταθεροτητας εχαιρε και η Ελλαδα καθ' ολη την διαρκεια της Κατοχης 40/44.

Εσωτερικα ο υπερπληθωρισμος βραζει κυριε Παπανδροπουλε !

Το αρθρο επι λεξει εχει ως εξης :

Μία άλλη περίπτωση εξόχως επίκαιρη και διαφωτιστική είναι η έξοδος μιας πρώην γαλλικής αποικίας στην Αφρική, της Δημοκρατίας του Μαλί, από την νομισματική ζώνη του γαλλικού φράγκου (CFA) το 1962. Υπό την πίεση των τότε «προοδευτικών» οικονομολόγων και κυρίως του μαρξίζοντος Σαμίρ Αμίν, η αντιαποικιακή κυβέρνηση της χώρας αποφασίζει να εγκαταλείψει την ζώνη του γαλλικού φράγκου και να «απελευθερωθεί από την αποικιακή γαλλική νομισματική εξάρτηση». Εκδίδει έτσι ένα νέο εθνικό φράγκο, το οποίο μέσα σε μία πενταετία υποτιμήθηκε οκτώ φορές! Την ίδια περίοδο, η σε γαλλικά φράγκα αποταμίευση φεύγει προς την γειτονική Σενεγάλη, παρά το γεγονός ότι η «απελευθερωτική» κυβέρνηση έφθασε να θεσπίσει την θανατική ποινή για παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος.

Στο εσωτερικό της χώρας, οι διαδοχικές υποτιμήσεις, η έλλειψη αποταμίευσης αλλά και η έλλειψη εμπιστοσύνης στην οικονομία οδηγούν σε δραματική ύφεση, η οποία καταλήγει σε μία υπό αυταρχική κυβέρνηση εξοντωτική λιτότητα. Παρά τις χρηματοδοτικές ενέσεις διεθνών οργανισμών, η χώρα αδυνατεί να ανακάμψει, γεγονός που έχει και οδυνηρές πολιτικές συνέπειες. Διότι, υπό την πίεση των γεγονότων, η «εθνικοαπελευθερωτική» κυβέρνηση γίνεται ακόμα πιο αυταρχική, ενώ στους κόλπους της –ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις– η λεηλασία και η διαφθορά πήγαιναν χέρι-χέρι. Έτσι, μπροστά στον κίνδυνο της πλήρους κατάρρευσης, η Δημοκρατία του Μαλί επανέρχεται το 1984 στην ζώνη του φράγκου.

Στην ζώνη αυτή σήμερα συμμετέχουν 15 χώρες κατανεμημένες σε τέσσερα γκρουπ. Όλες αυτές οι χώρες –τα νομίσματα των οποίων αντιπροσωπεύουν το 3% της νομισματικής αξίας του ευρώ– χαρακτηρίζονται από νομισματική σταθερότητα, χαμηλότατο πληθωρισμό και ικανοποιητική ανάπτυξη. Ακόμα, επειδή συμμετέχουν στην ζώνη του φράγκου η οποία συνδέεται με το ευρώ, παρά την κρίση του τελευταίου, οι χώρες μέλη του CFA χαίρουν ιδιαίτερης διεθνούς φερεγγυότητας, η οποία αποτυπώνεται και στο επίπεδο του δανεισμού τους.
Attachments:
...when the going gets tough, the tough gets going !!!

When the situation gets critical, those who aren't weak-willed, work harder and never give up.
Last Edit: 01 Sep 2013 13:23 by maria (mb361).
The administrator has disabled public write access.
  • Page:
  • 1
Time to create page: 0.041 seconds