Welcome, Guest
Username: Password: Remember me
  • Page:
  • 1

TOPIC: ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ 11 Jun 2013 13:54 #1

ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΕΝΑΣ ΙΔΙΩΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΕΝΤΟΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔΔΗΧ?
The administrator has disabled public write access.

ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ 11 Jun 2013 15:59 #2

Θα σου απαντήσω με τη γλώσσα της αγοράς...

Μακριά από τα λαμόγια...
The administrator has disabled public write access.

ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ 12 Jun 2013 07:45 #3

ANTΩΝΗΣ wrote:
ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΕΝΑΣ ΙΔΙΩΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΕΝΤΟΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔΔΗΧ?
Φίλε μου από το εξωτερικό ηρθες?Εμας μας έκλεψαν εν ψυχρό το 53% των χρημάτων μας στα ομόλογα ελληνικού δημοσίου και εσύ πας μόνος σου στο στόμα του λυκου?Εδω ούτε οι καταθέσεις στην τράπεζα δεν είναι σίγουρες μακριά από το unanistan.....
The administrator has disabled public write access.

ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ 15 Nov 2013 05:03 #4

  • chri$to$75
  • chri$to$75's Avatar
  • OFFLINE
  • Fresh Boarder
  • Posts: 4
  • Karma: 0
Καλησπέρα σας και καλώς σας βρήκα. Με αφορμή το ότι στις δύο τελευταίες εκδόσεις επιτρέπει και σε ιδιώτες να συμμετέχουν και επειδή με ενδιαφέρει όσον αφορά τις φαινομενικά καλές αποδόσεις, μιας οι προθεσμιακές που λήγουν στους επόμενους μήνες για ανανέωση θα πληρώσουμε και από πάνω, μπορούμε να έχουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι είναι τα έντοκα γραμμάτια, τι κινδύνους έχουν κτλ? πχ έχουν διαφορά από τα ελληνικά ομόλογα που κουρεύτηκαν? Ο κίνδυνος ποιος είναι αν αγοράσω ένα τρίμηνο? Η χρεωκοπία στο επόμενο τρίμηνο? Νέο κούρεμα? Μπορεί να πει το κράτος στο τέλος του τριμήνου στους ιδιώτες πάρτε τώρα τα @@?. Θα πληρωθούν μόνο τα γραμμάτια από τους θεσμικούς? Πραγματικά κάποιες καλές τεκμηριωμένες απαντήσεις σχετικά με τα έντοκα γραμμάτια πλην των αφορισμών όπως στα παραπάνω ποστς θα ήταν ευπρόσδεκτες. Επίσης το επιτόκιο που ανακοινώνεται είναι ετήσιο ή αφορούν το πχ τρίμηνο, εξάμηνο κτλ?
Μπορείτε να εξηγήσετε περισσότερο τον πίνακα?
www.pdma.gr/index.php/el/debt-instrument...gr/458-13w-res-nov13
Πήγα σήμερα να ρωτήσω σχετικά στην τράπεζα μιας και λέει ότι εγγραφές γίνονται στις τράπεζες ή στις χρηματιστηριακές, και μόνο που δεν με έδιωξαν με αιτιολογίες δεν ξέρουμε δεν μας ενημέρωσαν, σαν να μου λένε άστα σε εμάς με 0,000000005% και να τα πουλάμε εμείς στο κράτος με 4%. Που να μπλέκεις εσύ..
The administrator has disabled public write access.

ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ 15 Nov 2013 05:25 #5

Πριν 7-8 μηνες , η αποδοση ηταν ιδια περιπου με μια προθεσμιακη καταθεση. Η αγορα γινονταν μεσω χρηματηστηριακης. Εκει απευθυνθηκα.
Σε ετησια βαση η αποδοση ηταν γυρω στο 4% . Δεν ασχοληθηκα διοτι στο ΤΠΔ , π.χ επαιρνες μεγαλυτερο τοκο.
Εγω δεν θα ρισκαρα γιαυτην , την μικρη αποδοση , στην ελληνικη μπανανια.
...διαβασε κ το παρακατω :

Έντοκα Γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου
Είναι ένας τρόπος να δανειστεί χρήματα το κράτος για ένα μικρό χρονικό διάστημα από ένα τρίμηνο μέχρι ένα έτος.  Έντοκα γραμμάτια μπορούν να αγοράσουν και μικροεπενδυτές.

Έχουν τον ίδιο κίνδυνο με τα ομόλογα, καθώς αν χρεοκοπήσει το κράτος δεν θα τα εξοφλήσει πλήρως και μπορεί μεταχρονολογημένα.

Το γραμμάτιο κανονικά εξοφλείται στην λήξη του, αλλά σε ανάγκη υπάρχει η δυνατότητα να πωληθεί στη δευτερογενή αγορά στην τρέχουσα τιμή και χάνοντας το όποιο αφορολόγητο.

Όταν αγοράζουμε ένα γραμμάτιο π.χ. 10.000 ευρώ δίνουμε λιγότερα χρήματα καθώς στο τέλος θα εισπράξουμε 10.000 ευρώ στα οποία εμπεριέχεται ο τόκος μας.
Αν η διάρκεια είναι ετήσια και το επιτόκιο 4,85% τότε η τρέχουσα αξία του γραμματίου είναι 9.537,44. Προσθέτοντας τον τόκο 9.537,44*4,85% = 462,56 φτάνουμε στα 10.000 ευρώ. Επιπλέον υπολογίζουμε την προμήθεια της τράπεζας (0,15%) επί της ονομαστικής αξίας (10.000), δηλαδή 15 ευρώ. Οπότε στο ταμείο πληρώνουμε 9.537,44 + 15 = 9552,44 ευρώ και κερδίζουμε 447,56 ευρώ δηλαδή καθαρή απόδοση 4,69%.
Αν θέλουμε να συγκρίνουμε το καθαρό επιτόκιο με το μικτό επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων θα πρέπει να υπολογίσουμε πόσο θα ήταν το επιτόκιο αν πληρώναμε φόρο 10%, δηλαδή το μικτό επιτόκιο θα ήταν  4,69%/0,9=5,21%.

Όταν αγοράζουμε το γραμμάτιο στην δευτερογενή αγορά η τιμή αυξομειώνεται.  Αν πληρώσουμε παραπάνω από 9,552 τότε λογικά η απόδοση πέφτει χαμηλότερα.
The administrator has disabled public write access.

ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ 15 Nov 2013 05:53 #6

  • chri$to$75
  • chri$to$75's Avatar
  • OFFLINE
  • Fresh Boarder
  • Posts: 4
  • Karma: 0
Σε ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Από την δική σου απάντηση αλλά και από παράλληλο search στο δίκτυο:

1) Τα έντοκα δεν κουρεύονται. Τουλάχιστον δεν κουρεύτηκαν στο κούρεμα που έγινε όπως στα ομόλογα.
2) Ο μόνος τρόπος να χάσουμε το κεφάλαιο είναι να χρεοκοπήσει το κράτος συνεπώς το ρίσκο που αναλαμβάνουμε είναι μόνο η χρεωκοπία στο διάστημα που ισχύει το γραμμάτιο (τρίμηνο, εξάμηνο, ετήσιο).
3)Συμφωνώ ότι μέχρι πριν λίγους μήνες με τα επιτόκια των προθεσμιακών σε κάποια ανεκτά επίπεδα, δεν συνέφερε η αγορά εντόκων. Με τα επιτόκια όπως διαμορφώνονται (η προθεσμιακή μου λήγει τον Φεβρουάριο) και δεδομένου ότι μιλάμε μέγιστο ποσό επένδυσης που μας επιτρέπει σε έντοκα (30.000€, 15.000 στο όνομά μου και 15.000 στην σύζυγο) το επιτόκιο για μια άλλη επένδυση εντός ελλάδας κυρίως σε προθεσμιακές είναι πολύ μικρότερο από το 4% περίπου που διαμορφώνεται οπότε ίσως πλέον να συμφέρει μια τέτοια επένδυση.
4) Οι τράπεζες από ότι κατάλαβα τις αποθαρρύνουν, τουλάχιστον δεν τις διαφημίζουν, δεδομένου ότι είναι αυτές που συμμετέχουν ως θεσμικοί στις δημοπρασίες οπότε προτιμούν να τα παίρνουν από εμάς τζάμπα και να τα δίνουν στο κράτος με 4%.
5) Το κέρδος είναι αφορολόγητο μόνο έξοδο η προμήθεια.


Όποιος θέλει να συμπληρώσει/διορθώσει be my guest
The administrator has disabled public write access.

ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ 15 Nov 2013 06:36 #7

Ετσι οπως τα λες,αφορολογητα ειναι,
Απλα, για τα ποσα που λες, 30.0000 , το οφελος σου, θα ειναι γυρω στα 200-300 ευρω , αγοραζοντας εντοκα( εαν σου δωσουν, διοτι κατι σαν δημοπρασια νομιζω γινεται κ τα παιρνουν οι θεσμικοι επενδυτες), αντι π.χ να κλεισεις το παραπανω ποσο στην τραπεζα αττικης που δινει 3,40%..
The administrator has disabled public write access.
  • Page:
  • 1
Time to create page: 0.066 seconds