Welcome, Guest
Username: Password: Remember me
Χρηματιστήριο, αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, χρυσές λίρες, ακίνητα
  • Page:
  • 1
  • 2

TOPIC: Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου Πειραιώς

Απ: Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου Πειραιώς 09 Jan 2011 01:54 #10

MichalisV wrote:
Να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα σχετικά με την αύξηση και κάποιους κανόνες για το χρηματιστήριο:

1. Του φίλου του προτείνω να μπει στην αύξηση στο προηγούμενο post καθώς έχει ήδη μετοχές της Πειραιώς με τιμή όπως αναφέρει 7 ευρώ η μία. Η αύξηση θα γίνει μα αναλογία 12 νέες μετοχές για κάθε 5 παλιές στην τιμή του 1 ευρώ ανά μετοχή. Οπότε αν υποθέσουμε ότι έχει 100 μετοχές και συμμετάσχει θα αγοράσει:
(100/5)*12=240 νέες μετοχές με 240 ευρώ.

Οπότε μετά θα έχει 340 μετοχές συνολικά με συνολική αξία κτήσης 7*100+240=940 ευρώ

ή μέση αξία κτήσης ανά μετοχή 940/340=2,765 ευρώ.

Αν δεν συμμετάσχει θα έχει 100 μετοχές με αξία κτήσης τα 7 ευρώ η μία. Να υπενθυμίσω ότι αυτή την στιγμή η τιμή στο χρηματιστήριο είναι στα 3 ευρώ. Συμφέρει ή δεν συμφέρει;

Το σίγουρο είναι ότι θα πέσει και άλλο η τιμή, υπολογίζω ότι θα προσεγγίσει το 1,5 ευρώ αλλά δεν πιστεύω ότι είναι απίθανο να πάει κάτω από 1 ευρώ όπως αναφέρει ο tioduuae. Βέβαια για να αποχώρησε από το χρηματιστήριο το 2003 που ήταν μία χρονιά καλή για να μπει κάποιος μάλλον σημαίνει ότι κάηκε από την κλεψιά του '99 και ως γνωστό "Όποιος καεί από το χυλό φυσάει και το γιαούρτι".

Νομίζω ότι είναι εμφανές ότι σε ένα γύρισμα της αγοράς θα είναι ευκολότερο να προσεγγιστούν τα 2,765 ευρώ παρά τα 7.

Γνώμη μου είναι ότι όποιος τυχόν δεν έχει ήδη μετοχές της Πειραιώς δεν αξίζει να μπει είτε αγοράζοντας μετοχές τώρα είτε αγοράζοντας δικαιώματα.

2. Το χρηματιστήριο εγώ το βλέπω ως μακροπρόθεσμη επένδυση όπως και η πλειοψηφία των μικροεπενδυτών. Γι' αυτό τα χρήματα που βάζετε στο χρηματιστήριο θα πρέπει να είναι χρήματα τα οποία σας περισσεύουν και δεν υπάρχει περίπτωση να τα χρειαστείτε για τα επόμενα τουλάχιστον 5 χρόνια. Στο ενδιάμεσο δεν σας ενδιαφέρει τι γίνεται, αν κερδίζετε ή χάνετε. Απλά περιμένετε την στιγμή που μετοχές θα ξαναγίνουν τις μόδας για να πάρετε ένα καλό κέρδος το οποίο δεν θα το δώσει ποτέ καμιά προθεσμιακή κατάθεση.

3. Κανόνας πρέπει να είναι ότι στο χρηματιστήριο ακόμα και από τα χρήματα που σου περισσεύουν πρέπει να βάζεις μόνο ένα ποσοστό και όχι όλο το ποσό. Το πόσο είναι σχετικό, αλλά θα έλεγα περίπου ένα 30%

4. Επιπλέον κανόνας μου είναι να αγοράζω όταν όλοι οι άλλοι πουλάνε ή ακόμα καλύτερα έχουν σταματήσει ακόμα και να πουλάνε και να πουλάω όταν όλοι οι άλλοι αγοράζουν. Κανόνας ο οποίος εγγυάται την επιτυχία. Έτσι αγόραζα το 2002-2003 και πούλησα το 2007, έβγαλα ένα καλό κέρδος.

5. Δεν αγοράζουμε ποτέ μόνο μία εταιρία ή εταιρίες από έναν μόνο κλάδο (π.χ. τραπεζών). Πάντα κάνουμε διάχυση των επενδύσεων όσο πιο πολύ μπορούμε, βεβαίως επιλέγοντας σοβαρές εταιρίες με προοπτική και υγιή ισολογισμό. Ακόμα και 3000 ευρώ να έχουμε προς διάθεση είναι καλύτερο να αγοράσουμε από 10 εταιρίες μετοχές των 300 ευρώ.

6. Οι μετοχή σαν μετοχή δεν χάνεται ποτέ, οπότε μπορούν να είναι και διέξοδος στην ανησυχία κάποιον για το μέλλον της Ελλάδας και του ευρώ. Ακόμα και αν καταρρεύσει η εταιρία έχεις να λαμβάνεις από την εκκαθάριση. Αλλά βεβαίως προτιμάμε σοβαρές εταιρίες οι οποίες είμαστε σίγουροι ότι θα αντεπεξέλθουν της κρίσης.


Γνώμη μου όποιος δεν είναι ήδη μέσα να μην μπει ακόμα. Πιστεύω ότι περίπου τον Μάρτιο θα δούμε τα απόλυτα χαμηλά, οπότε μία καλή περίοδος για αγορές από όπιον θέλει να μπει θα είναι από τότε ως τις αρχές του καλοκαιριού.

Βεβαίως δεν προτρέπω κανένα να αγοράσει μετοχές, όλα τα ανωτέρω είναι η προσωπική μου γνώμη και βέβαια όποιος αγοράζει μετοχές εννοείτε ότι αναλαμβάνει κάποιο ρίσκο και είναι πιθανό να χάσει τα χρήματά του.


Υ.Γ. @ Ο Τσιγκούνης, την πρώτη φορά που έγραψα την απάντηση έκανα λάθος στο captcha, έκανε ανανέωση και μου έσβησε όλη την απάντηση. Έπρεπε να την γράψω από την αρχή τα πάντα. Κοίταξέ το λίγο αν μπορεί να γίνει κάτι ώστε να μην χάνονται αυτά που κάποιος έχει γράψει.

τι εννοείς οτι αν καταρρεύσει μια εταιρεία έχεις να λαμβάνεις από την εκκαθάρηση;
κάποιοι είχαν ευρωπαϊκή τεχνική και όταν έκλεισε η εταιρεία δεν πήραν τίποτα.
The administrator has disabled public write access.

Απ: Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου Πειραιώς 09 Jan 2011 10:10 #11

  • Tagaras
  • Tagaras's Avatar
  • OFFLINE
  • Expert Boarder
  • Posts: 128
  • Thank you received: 17
  • Karma: 1 (4)
πολυ σωστη τοποθέτηση του MichalisV ;)
The administrator has disabled public write access.

Απ: Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου Πειραιώς 09 Jan 2011 15:09 #12

  • tioduuae
  • tioduuae's Avatar
Εγω δεν ειπα οτι ειναι απιιθανο να παει η Πειρεως κατω απο το 1 ευρω.Προφανως το αντιθετο ειπα.
The administrator has disabled public write access.

Απ: Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου Πειραιώς 09 Jan 2011 15:46 #13

  • MichalisV
  • MichalisV's Avatar
Ανδρέας wrote:

τι εννοείς οτι αν καταρρεύσει μια εταιρεία έχεις να λαμβάνεις από την εκκαθάρηση;
κάποιοι είχαν ευρωπαϊκή τεχνική και όταν έκλεισε η εταιρεία δεν πήραν τίποτα.


Δεν λαμβάνεις πάντα, αυτό παίζει αναλόγως της κατάστασης. Για την ευρωπαϊκή τεχνική συγκεκριμένα δεν γνωρίζω.

Η διαδικασία είναι ότι γίνεται εκκαθάριση κατά την οποία προηγείται η αποπληρωμή τυχόν υποχρεώσεων της εταιρείας στο δημόσιο, δανείων στις τράπεζες και λυπών υποχρεώσεων, όπως προμηθευτές, και στην συνέχεια ρευστοποιούνται τα πάγια που περισσεύουν και αποδίδονται αναλογικά στους μετόχους. Αυτό βέβαια ισχύει αν η διοίκηση της εταιρίας κάνει σοβαρή διαχείριση και δεν έχει φορτωθεί τεράστιες υποχρεώσεις οι οποίες υπερβαίνουν κατά την εκκαθάριση το πάγιο κεφάλαιο. Δυστυχώς αρκετές εταιρίες στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν χαρακτηρίζονται από την σοβαρότητα των διοικήσεών τους. Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι οι εκθέσεις των ορκωτών ελεγκτών οι οποίοι αντί να είναι αντικειμενικοί και αδέκαστοι όπως θα έπρεπε, δυστυχώς μαγειρεύουν συχνά τα νούμερα υπέρ της διοίκησης, και το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει και σοβαρό νομικό πλαίσιο ώστε να επιβάλλει σημαντικές ποινές σε αυτούς και στην διοίκηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις η μόνη λύση που απομένει τελικά για τους μετόχους είναι η από κοινού προσφυγή στα δικαστήρια εναντίων των διοικούντων. Βεβαίως και τα ελληνικά δικαστήρια είναι και αυτά μια μεγάλη συζήτηση...

Για να δεις τι συμβαίνει με κάποιες διοικήσεις θα σου πρότεινα να ρίξεις μια ματιά σε αυτό το άρθρο στο οποίο μπορείς κάπου στα μισά αναφέρει για ζημιογόνες εταιρίες οι οποίες παρ' όλα αυτά ήταν γαλαντόμες και μοίρασαν αρκετά εκατομμυριάκια στα διοικητικά συμβούλια. Πλήρης εμπαιγμός των μετόχων.

Σε τελική ανάλυση όμως το σωστό είναι να είμαστε πολύ προσεκτικοί ποιες εταιρίες αγοράζουμε. Συχνά κάποιος που δεν το ψάχνει πολύ μπορεί να την πατήσει. Σίριαλ έχει γίνει τον τελευταίο καιρό η ιστορία της alapis η οποία φαινομενικά φαινόταν σοβαρή ταχύτατα αναπτυσσόμενη εταιρία αλλά τελικά έχει αποδειχτεί απάτη και έχει καταστρέψει αρκετό κόσμο.


@ Tagaras ευχαριστώ, ευελπιστώ να βοηθήσω με την τοποθέτησή μου όσους είτε εμπλέκονται στο χρηματιστήριο, είτε σκέφτονται να εμπλακούν ώστε να αποφύγουν τα λάθη άλλων.


@ Ο Τσιγκούνης, ευχαριστώ για την διόρθωση και να σου δώσω και τα συγχαρητήρια για το site και την ενημέρωση που παρέχει.


@ tioduuae, ναι το κατάλαβα, προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι είναι σχεδόν απίθανο να πάει κάτω από ένα ευρώ. Πιστεύω θα το πλησιάσει αλλά δεν θα πάει πιο κάτω. Βεβαίως η ζωή μας έχει μάθει ότι οι εκτιμήσεις δεν είναι σίγουρες...
The administrator has disabled public write access.
  • Page:
  • 1
  • 2
Time to create page: 0.062 seconds