Welcome, Guest
Username: Password: Remember me
Το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας και επιπτώσεις www.tsig.gr/lang-el/banks/536-xreokopia-xoras
  • Page:
  • 1
  • 2

TOPIC: Αναδιάρθρωση του χρέους προβλέπει ο Ρουμπινί για την Ελλάδα

Αναδιάρθρωση του χρέους προβλέπει ο Ρουμπινί για την Ελλάδα 24 Oct 2010 16:24 #1

  • Tagaras
  • Tagaras's Avatar
  • OFFLINE
  • Expert Boarder
  • Posts: 128
  • Thank you received: 17
  • Karma: 1 (4)
ακουγονται κατα καιρους διάφορα...απο διαφορους για το μέλλον της οικονομίας της Ελλάδας μας....λίγοι ομως γνωριζουν τι πραγματικα θα συμβει


Ο κ. Ρουμπινί, τον οποίο το περιοδικό Time συμπεριέλαβε πέρυσι στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, οφείλει τη φήμη του στην πρόβλεψη που έκανε το 2005 περί επερχόμενης κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων στις ΗΠΑ και γενικευμένης οικονομικής καταστροφής


Η εκτίμησή σας για την Ελλάδα παραμένει το ίδιο αρνητική όπως ήταν την περασμένη άνοιξη; Ο κ. Στρος-Καν δηλώνει ότι η Ελλάδα κινείται στον σωστό δρόμο.

- Κοιτάξτε. Εχουν υπάρξει μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά όπως ήταν αναμενόμενο και το ξέραμε, η αύξηση των φόρων και η μείωση των δαπανών έχει επηρεάσει αρνητικά τη συνολική ζήτηση και το ΑΕΠ που μειώνονται, και όσο θα μειώνονται καθίσταται πιο δύσκολη η βελτίωση της σχέσης του ελλείμματος και του χρέους με το ΑΕΠ. Υπάρχουν επίσης πολιτικές αντιστάσεις που γίνονται περισσότερο ηχηρές.

- Ομως, παρά τις όποιες ενστάσεις, η Ελλάδα εφαρμόζει σημαντικά διαρθρωτικά μέτρα.

- Ακόμη και εάν η Ελλάδα υλοποιήσει όλα όσα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΔΝΤ, εάν λάβει όλα τα δρακόντεια μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και σταθεροποίησης, το ίδιο το πρόγραμμα προβλέπει μείωση της παραγωγής και, σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα σταθεροποιηθεί στα επίπεδα του 148% του ΑΕΠ, που για μένα δεν είναι βιώσιμο και απαιτεί αναδιάρθρωση.

Αναβολή

- Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν τίθεται θέμα πτώχευσης.

- Οι Ελληνες γυρίζουν και δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι ποτέ δεν θα προχωρήσουν σε πτώχευση. Το ζήτημα δεν είναι η πτώχευση. Πολύ λίγα κράτη κάνουν ξεκάθαρη πτώχευση. Αλλά πολλά προχωρούν σε επιβαλλόμενη από τις αρχές, που διέπουν τις αγορές, ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους τους. Αλλά το κάνουν υπό την απειλή της πτώχευσης, αλλιώς κανείς δεν θα δεχόταν οικειοθελώς να πάρει νέο χρέος με χειρότερη προμήθεια. Το Πακιστάν, η Ουκρανία, ο Αγ. Δομίνικος, η Ουρουγουάη, είναι χώρες που έχουν κάνει ελεγχόμενη, «εκτός δικαστηρίου», εκτός πτώχευσης, προληπτική αναδιάρθρωση του χρέους, ανταλλάσσοντας το παλαιό χρέος με νέο. Με αυτό τον τρόπο αναβάλλουν την ωρίμαση του χρέους για πολλά χρόνια, μειώνοντας τα επιτόκια για το νέο χρέος κάτω από τα επίπεδα της αγοράς, και διατηρώντας την ονομαστική αξία του χρέους στο 100% ώστε οι τράπεζες που το έχουν να μην αρχίσουν να το διαγράφουν. Οσο η αξία του χρέους είναι σταθερή, δεν υποχρεούσαι να το διαγράψεις. Μπορεί να επιτευχθεί «κούρεμα» με την επιμήκυνση της αποπληρωμής και θέτοντας όρια στα επιτόκια.

Μη ρεαλιστική η επιστροφή στις αγορές

Ο κ. Ρουμπινί είναι κατηγορηματικός όταν η συζήτηση έρχεται στο θέμα της επαναφοράς της Ελλάδας στις αγορές χρήματος. Οπως ξεκαθαρίζει, θεωρεί μη ρεαλιστική την πρόβλεψη για επάνοδο σε 18 μήνες το πολύ. Κι εξηγεί τους λόγους.

- Η εκτίμηση του ΔΝΤ ότι σε 12 ή 18 μήνες η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές δεν είναι ρεαλιστική;

- Εγώ δεν την βρίσκω ρεαλιστική. Ακόμη και στο καλύτερο σενάριο, είναι δύσκολο να δει κανείς πώς η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει μια πρόσβαση στις αγορές που θα έχει νόημα. Η εξυγίανση θα είναι επώδυνη, με περισσότερο στασιμοπληθωρισμό, περισσότερη ύφεση. Αλλά, όπως σας είπα, μπορείτε να προχωρήσετε σε ελεγχόμενη αναδιάρθρωση. Να μειώσετε το χρέος σας με έναν ελεγχόμενο τρόπο, όπως έχουν κάνει πολλές χώρες, και τότε δεν θα χρειασθεί να απευθυνθείτε στις αγορές.

- Αρα, επιμένετε ότι η πτώχευση είναι αναπόφευκτη.

- Για μένα είναι αναπόφευκτη. Θα συμβεί. Διότι είναι αδύνατον να επιζήσει η Ελλάδα με ένα χρέος που φθάνει στο 150% του ΑΕΠ. Να αντικαταστήσει το ιδιωτικό χρέος με δημόσιο, να μπορέσει να αποπληρώσει το ΔΝΤ και την Ε. Ε. ύστερα από τρία χρόνια, και να επιστρέψει στις αγορές με τα spreads να παραμένουν στο ζενίθ. Θα χρειαστεί μια ελεγχόμενη αναδιάρθρωση. Αν δεν θέλετε να την πείτε πτώχευση, μην την λέτε πτώχευση. Πείτε τη αναδιάρθρωση υπό πίεση. Εχει συμβεί τόσες φορές. Και κανείς δεν πιστεύει ότι δεν θα συμβεί και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Το ίδιο θα συμβεί στην πορεία και με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Θα έχουμε, λοιπόν, ουσιαστικές πτωχεύσεις (effective defaults), ίσως όχι επίσημες, αλλά ακόμη και εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την βρώμικη λέξη «πτώχευση», θα είναι ελεγχόμενες αναδιαρθρώσεις χρέους οι οποίες θα αρχίσουν από την Ελλάδα. Δεν έχω καμία αμφιβολία επ' αυτού.

- Τίθεται ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ;

- Είναι δύο διαφορετικά ζητήματα. Μπορείτε να κάνετε ελεγχόμενη αναδιάρθρωση και να παραμείνετε στη νομισματική ένωση, αλλά μπορείτε ταυτόχρονα να βγείτε από το ευρώ. Η αναδιάρθρωση είναι πιο πιθανή, και θα συμβεί νωρίτερα από την ενδεχόμενη επιλογή της εξόδου από την Ευρωζώνη, η οποία είναι λίγο παγίδα αφού ουσιαστικά θα οδηγηθείτε εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αρα, το κόστος μιας τέτοιας εξέλιξης είναι πολύ μεγαλύτερο από μια αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό είναι ένα σενάριο για τα επόμενα πέντε χρόνια όταν χώρες όπως η Ελλάδα και άλλες υποστούν όλες τις θυσίες και εξακολουθούν να μην παρουσιάζουν ανάπτυξη. Εάν δεν έχουν υποχωρήσει οι τιμές στο εσωτερικό και δεν έχει υπάρξει αύξηση της ανταγωνιστικότητας μέσω μικρότερης αύξησης των μισθών από την παραγωγικότητα, στην πορεία οι χώρες αυτές θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα ανάπτυξης το οποίο δεν θα μπορεί να επιλυθεί με αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που σημαίνει ότι η επιλογή εξόδου από το ευρώ παραμένει στο τραπέζι ως μια πιθανότητα.

Χρονική μετάθεση του προβλήματος

Οταν η «Κ» επισήμανε στον κ. Ρουμπινί ότι στο σενάριο περί αναπόφευκτης πτώχευσης η Ελλάδα θα αντέτεινε πως η ελληνική οικονομία αλλάζει και σύντομα θα είναι περισσότερο ανταγωνιστική και θα παρουσιάζει ανάπτυξη, παρενέβη ο διευθυντής αγορών και στρατηγικής της Roubini Global Economics, Αρναμπ Ντας, για να τονίσει πως ναι μεν «η επίσημη γραμμή είναι ότι αποδίδει η δημοσιονομική εξυγίανση, και αυτό είναι σωστό, αλλά τίθεται το ερώτημα εάν ταυτόχρονα υλοποιούνται και όλες οι άλλες αλλαγές, και μάλιστα με τέτοιους ρυθμούς που να φέρουν την Ελλάδα στο ποθητό σημείο στο τέλους του προγράμματος».

Και συνέχισε: «Αυτό μένει να φανεί, αλλά μέχρι στιγμής τα πράγματα δεν κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Ο πληθωρισμός είναι 5%, το εξωτερικό χρέος αυξάνεται και η ανταγωνιστικότητα δεν αποκαθίσταται. Εχει επιλεγεί ένας πολύ επώδυνος τρόπος σταθεροποίησης. Είναι σαφώς αναγκαίος για να διατηρηθεί το ευρώ, αλλά λογικά αυτό που αναμένεται να συμβεί είναι να μετατεθεί χρονικά το πρόβλημα τόσο ώστε να μην προκαλέσει συστημικό κύμα μετάδοσής του στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Να δοθεί σε αυτές τις χώρες αρκετός χρόνος να θέσουν τα δημοσιονομικά τους και το δημόσιο χρέος τους υπό έλεγχο, και τότε, αν η Ελλάδα εξακολουθεί να μην βρίσκεται σε βιώσιμη φάση, να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους και να παραμείνει στο ευρώ».

απο news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_po...49_24/10/2010_419974
The administrator has disabled public write access.

Απ: Αναδιάρθρωση του χρέους προβλέπει ο Ρουμπινί για την Ελλάδα 25 Oct 2010 08:42 #2

Πρέπει να έχει ποντάρει πολλά το παλικάρι στα CDS.

Μέχρι το 2013, δε βλέπω κανένα λόγο να μας αφήσουν να πτωχεύσουμε. Δανείζονται με 1%, μας δανείζουν με 5+% και ξέρουν ότι αυτά τουλάχιστον θα τα πάρουν πίσω. Μετά πάλι εδώ θα είμαστε και θα κρίνουμε.
The administrator has disabled public write access.

Απ: Αναδιάρθρωση του χρέους προβλέπει ο Ρουμπινί για την Ελλάδα 26 Oct 2010 00:26 #3

  • Tagaras
  • Tagaras's Avatar
  • OFFLINE
  • Expert Boarder
  • Posts: 128
  • Thank you received: 17
  • Karma: 1 (4)
πραγματικα δεν θελω να κανω προβλέψεις,αλλα τα ετησια έσοδα κράτους μειον ετησια εξοδα=αρνητικο ποσο! αυτο το ποσο καλυπτεται πάλι με άλλο δάνειο!!! δεν ξερω μεχρι ποτε θα δανειζομαστε για να πληρώνουμε παλαια δάνεια..ειναι απο τους φαυλους κυκλους που καποια στιγμη σταματούν..το θεμα ειναι βεβαια πότε!
Last Edit: 26 Oct 2010 00:27 by Tagaras.
The administrator has disabled public write access.

Απ: Αναδιάρθρωση του χρέους προβλέπει ο Ρουμπινί για την Ελλάδα 26 Oct 2010 10:46 #4

Tagaras wrote:
πραγματικα δεν θελω να κανω προβλέψεις,αλλα τα ετησια έσοδα κράτους μειον ετησια εξοδα=αρνητικο ποσο! αυτο το ποσο καλυπτεται πάλι με άλλο δάνειο!!! δεν ξερω μεχρι ποτε θα δανειζομαστε για να πληρώνουμε παλαια δάνεια..ειναι απο τους φαυλους κυκλους που καποια στιγμη σταματούν..το θεμα ειναι βεβαια πότε!

Δηλαδή το μπαμ / κραχ / χρεωκοπία είναι σίγουρο, απλά είναι θέμα χρόνου να συμβεί;
The administrator has disabled public write access.

Απ: Αναδιάρθρωση του χρέους προβλέπει ο Ρουμπινί για την Ελλάδα 26 Oct 2010 11:01 #5

  • ΦΩΤΗς ΚΟΥΤΡΑΣ
  • ΦΩΤΗς ΚΟΥΤΡΑΣ's Avatar
Η αριθμητικη της ελευθερης αγορας αυτο λεει. Πολυ φοβαμαι ομως οτι τελικα δεν θα μας αφησουν να το βγαλουμε το σπαιο δοντι, θα μας σερνουν καμμια 10ρια χρονια με αντιβιωτικα μεχρι να πεθανουμε απο σηψαιμια. Τωρα που εχει εκτιναχθει και το ευρω στο 1,40 και παει ολοταχως προς 1,45 αντε να κανεις εξαγωγες και να χεις αναπτυξη. Το πιο πιθανο ειναι να κανουν για λιγα χρονια εκκαθαριση οι ευρωπαικες τραπεζες των τοξικων κρατικων τιτλων και μετα να μας πεταξουν εξω.
The administrator has disabled public write access.

Απ: Αναδιάρθρωση του χρέους προβλέπει ο Ρουμπινί για την Ελλάδα 26 Oct 2010 12:24 #6

  • Ανώνυμος
  • Ανώνυμος's Avatar
Δεν είναι τόσο απλοϊκά τα πράγματα. Δεν υπάρχει αναπτυγμένο κράτος στον κόσμο που να έχει θετικούς προϋπολογισμούς. Μπορούμε να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε, καταφέρνοντας να ξεχρεώνουμε περισσότερα από ό,τι δανειζόμαστε, ώστε να μειώσουμε το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτό αρκεί. Αρκεί δηλαδή μία οικονομία να δείξει ότι έχει τα εχέγγυα να ξεπληρώνει τα χρέη της στην ώρα τους, για να μην χρεωκοπήσει. Νομίζετε πως η Γερμανία ή οι ΗΠΑ δεν έχουν εξωτερικό χρέος; Τεράστιο! Απλά έχουν τη δυναμική να το ξεπληρώσουν και γι' αυτό κανείς δεν ανησυχεί. Κάτι τέτοιο, σε μικρότερο βέβαια βαθμό, προσπαθεί να κάνει και η χώρα μας. Μην το παίζουμε μπακάληδες με τα οικονομικά. Δεν είναι 2 κιλά μελιτζάνες, μιλάμε για πολύπλοκες αναλύσεις σε ένα χαώδες σύστημα όπου όλα είναι πιθανά.

Όσο για τον Ρουμπινί, ο άνθρωπος βγάζει το ψωμί του διακηρύσσοντας κάθε τρεις και λίγο το τέλος του κόσμου. Ο φόβος πουλάει. Θα τη χάριζε σε μας; ΟΚ, μπορεί όντως να χρεωκοπήσουμε κάποτε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η συλλογιστική του Ρουμπινί είναι αναγκαστικά σωστή...
The administrator has disabled public write access.

Απ: Αναδιάρθρωση του χρέους προβλέπει ο Ρουμπινί για την Ελλάδα 26 Oct 2010 13:32 #7

Έχει καταντήσει το θέμα της πτώχευσης να μοιάζει σαν τα μέντιουμ που λένε το μέλλον στην αρχή κάθε χρονιάς ή κάποιου μουντιάλ ή κάτι ανάλογου τελοσπάντων... Όλοι οι οικονομολόγοι έχουν βαλθεί να προβλέπουν τι θα γίνει στο μέλλον της Ελλάδας γιατί αυτό πουλάει στα διεθνή οικονομικά forum, και αδημονούν να πετύχουν τις προβλέψεις τους βραχυπρόθεσμα ώστε να εκτιναχθεί και η φήμη τους... Αλλά και αν δε πετύχουν δε θα τους πει κανείς τίποτα, στην αντίθετη περίπτωση όμως...θα θεοποιηθούν...θα αποτελούν την ελίτ στην οικονομική ανάλυση... Έχει σκεφθεί κανείς ότι το κάνουν και λόγω προσωπικής προβολής; Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα πουλάει.... Οπότε θεωρώ ότι εδώ είμαστε και θα δούμε...
The administrator has disabled public write access.

Απ: Αναδιάρθρωση του χρέους προβλέπει ο Ρουμπινί για την Ελλάδα 26 Oct 2010 13:53 #8

  • Tagaras
  • Tagaras's Avatar
  • OFFLINE
  • Expert Boarder
  • Posts: 128
  • Thank you received: 17
  • Karma: 1 (4)
Ανώνυμος wrote:
Δεν είναι τόσο απλοϊκά τα πράγματα. Δεν υπάρχει αναπτυγμένο κράτος στον κόσμο που να έχει θετικούς προϋπολογισμούς. Μπορούμε να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε, καταφέρνοντας να ξεχρεώνουμε περισσότερα από ό,τι δανειζόμαστε, ώστε να μειώσουμε το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτό αρκεί. Αρκεί δηλαδή μία οικονομία να δείξει ότι έχει τα εχέγγυα να ξεπληρώνει τα χρέη της στην ώρα τους, για να μην χρεωκοπήσει. Νομίζετε πως η Γερμανία ή οι ΗΠΑ δεν έχουν εξωτερικό χρέος; Τεράστιο! Απλά έχουν τη δυναμική να το ξεπληρώσουν και γι' αυτό κανείς δεν ανησυχεί. Κάτι τέτοιο, σε μικρότερο βέβαια βαθμό, προσπαθεί να κάνει και η χώρα μας. ..

συμφωνω απολύτα,ειναι γνωστό οτι το εξωτερικο χρέος της γερμανιας ειναι πολλαπλάσιο απο το δικο μας.Αυτο που προκαλεί ανησυχίες ειναι ρυθμός μεταβολής του εξωτερικού χρέους της ελλάδας που συνεχως αυξάνεται σε σύγκριση με πχ με της γερμανίας που παραμένει περιπου ελαφρως θετικα σταθερός ή ακομη και μηδέν.

οσο για τον ρουμπινι, σιγουρα μπορει πίσω απο αυτά που λέει να κρύβεται και το προσωπικο όφελος,απλα εγω σε αυτα που διαβαζω βλέπω μια βαση των οσων λέγονται...


εντιτ:επίσης θελω να πώ οτι οι περισσότεροι συμφωνουν τουλάχιστον βραχυπροθεσμα οτι δεν θα χρεωκοπήσει η χώρας μας.Σε αυτο που υπάρχει διαφωνια ειναι το απώτερο μέλλον
Last Edit: 26 Oct 2010 14:06 by Tagaras.
The administrator has disabled public write access.

Απ: Αναδιάρθρωση του χρέους προβλέπει ο Ρουμπινί για την Ελλάδα 26 Oct 2010 15:54 #9

Tagaras wrote:
Ανώνυμος wrote:
εντιτ:επίσης θελω να πώ οτι οι περισσότεροι συμφωνουν τουλάχιστον βραχυπροθεσμα οτι δεν θα χρεωκοπήσει η χώρας μας.Σε αυτο που υπάρχει διαφωνια ειναι το απώτερο μέλλον

Ναι, αλλά υπάρχει και μια άποψη που λέει ότι ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ τελικά είναι 100% σίγουρο ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε αναδιάρθρωση του χρέους, γιατί κάποτε τα μαθηματικά θα οδηγήσουν σε τέτοιο σημείο ώστε να μην "βγαίνουν οι αριθμοί" (δεδομένου ότι η υποτίμηση δεν υπάρχει στη φαρέτρα των όπλων).
The administrator has disabled public write access.
  • Page:
  • 1
  • 2
Time to create page: 0.093 seconds