Welcome, Guest
Username: Password: Remember me
  • Page:
  • 1

TOPIC: ΑΓΟΡΑ ΔΟΛΛΑΡΙΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

ΑΓΟΡΑ ΔΟΛΛΑΡΙΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ 22 Feb 2012 18:36 #1

  • Ανώνυμος
  • Ανώνυμος's Avatar
Καλημέρα, σημερα ρωτώντας στην ΑΤΕ για την αγορά ελβετικού φράγκου, μου ανέφεραν οτι το μόνο ξένο νόμισμα αυτή τη στιγμή που δίνει επιτόκιο προθεσμιακής κατάθεσης είναι το δολλάριο αυστραλίας (4,5%).. ξερει κανεις για πιο λογο συμβαινει αυτό??

υπαρχει καποιος κινδυνος να μετατρεψω τα ευρω σε δολλαρια αυστραλιας? πιστευετε οτι τον συναλλαγματικο κινδυνο μπορω να τον αποτρεψω με αυτη την κινηση ή να αγορασω ελβετικα φραγκα καλυτερα??
The administrator has disabled public write access.

Απ: ΑΓΟΡΑ ΔΟΛΛΑΡΙΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ 22 Feb 2012 20:22 #2

Είναι λίγο αργά γα αγορά συναλλάγματος τώρα αγαπητέ.
Άργησες τουλάχιστον 1 χρόνο .
The administrator has disabled public write access.

Απ: ΑΓΟΡΑ ΔΟΛΛΑΡΙΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ 22 Feb 2012 20:40 #3

  • ανώνυμος AUD
  • ανώνυμος AUD's Avatar
Το επιτόκιο που σου προσφέρουν σε κάθε νόμισμα έχει άμεση σχέση με το επιτόκιο της αντίστοιχης κεντρικής τράπεζας. Εν προκειμένω, οι Αυστραλοί έχουν ακόμα σε υψηλά επίπεδα το επιτόκιο αυτό. Πάντως σχετικά με την επιλογη μεταξύ ελβετικού και αυστραλέζικου, πέρα από το επιτόκιο πρέπει να συνεκτιμήσεις και την πιθανή μεταβολή στην ισοτιμία.

Πλέον, το ελβετικό (πέραν του ότι δίνει πενιχρά επιτόκια) είναι «κλειδωμένο» στην ισοτιμία του ευρώ (με πολύ μικρές διακυμάνσεις). Στην κίνηση αυτή προέβησαν οι Ελβετοί γιατί είχε ανατιμηθεί υπερβολικά το νόμισμά τους, λόγω του πλήθους των επενδυτών που το αγόραζαν ως «καταφύγιο». Άρα, τώρα με το κλείδωμα, όση αξία τυχόν χάσει το ευρώ, θα την χάσει και το ελβετικό.

Από την άλλη, το αυστραλέζικο είναι σε ελεύθερη ισοτιμία. Μπορεί δηλαδή και να μεταβληθεί εις βάρος σου (αν και αυτό αντισταθμίζεται κάπως από το υψηλό επιτόκιο). Μεγάλη σημασία έχει η χρονική στιγμή που θα «μπεις». Προσωπικά, μετέτρεψα ένα μέρος των (περιορισμένων) αποταμιεύσεών μου σε αυστραλέζικο λίγο πριν την Πρωτοχρονιά. Μέχρι στιγμής βγαίνω ωφελημένος (ακόμα κι αν συνυπολογίσεις το 4% περίπου του κεφαλαίου που αθροιστικά χάνεται από τις μετατροπές από ευρώ σε συνάλλαγμα και αντιστρόφως, λόγω της διαφοράς τιμής αγοράς/πώλησης). Όμως, δεν ξέρω πώς θα πάει μέχρι το τέλος.
The administrator has disabled public write access.

Απ: ΑΓΟΡΑ ΔΟΛΛΑΡΙΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ 22 Feb 2012 22:11 #4

  • Eyrw
  • Eyrw's Avatar
Εγω θεωρω οτι αν βγει η Ελλαδα απο το ευρω το πιο πιθανο ειναι να ανεβει η αξια του μακροπροθεσμα, αλλά βραχυπροσθεσμα ισως μειωθει λιγο π.χ. φοβος οτι θα ακολουθησουν κι αλλες χωρες - κατι το οποιο θεωρω απλα υπερβολη. Οι αλλες χωρες εχουν αλλου ειδους προβλημα και οχι οπως η Ελλαδα κι επιπλεον εχουν σκοπο να το λυσουν το προβλημα τους, ενω η Ελλαδα οχι.

Τωρα με ασθενη χωρα την Ελλαδα ειναι ενα "επικινδυνο" νοσμισμα.
The administrator has disabled public write access.

Απ: ΑΓΟΡΑ ΔΟΛΛΑΡΙΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ 23 Feb 2012 19:42 #5

  • Ανώνυμος
  • Ανώνυμος's Avatar
Σας ευχαριστω για τις απαντησεις σας!

@Eyrw: λες οτι ειναι επικινδυνο νόμισμα λόγω του φόβου μεταδοσης της συναλλαγματικής κρίσης στην Αυστραλία?απ'οσο εχω διαβασει η οικονομια της Αυστραλιας ειναι σε αρκετα καλη κατασταση, οποτε ο κινδυνος μεταδοσης της κρισης ισως επηρεασει λιγο προσωρινα.. αυτο βεβαια δεν δικαιολογει το υψηλο επιτοκιο..

@Ανωνυμος AUD: το οτι το ελβετικο φραγκο εχει κλειδωμενη ισοτιμια με το ευρω το ειχα διαβασει κ εγω.. το κανανε τον Σεπτεμβριο.. τωρα ομως σε οποια τραπεζα ρωτησα μου ειπαν οτι πλεον δεν ισχυει αυτο κ με μια ματια που εριξα στο ιντερνετ δεν βρηκα καποια προσφατη αναφορα..

@Iωάννης: γιατι ειναι αργα για αγορα συναλλαγματος?? περσυ υπηρχε μεγαλυτερη σταθεροτητα στο ευρω κ εδιναν υψηλα επιτοκια?
The administrator has disabled public write access.

Απ: ΑΓΟΡΑ ΔΟΛΛΑΡΙΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ 23 Feb 2012 20:16 #6

  • ανώνυμος AUD
  • ανώνυμος AUD's Avatar
Ακόμα και αν έχουν χαλαρώσει/αναιρέσει το κλείδωμα της ισοτιμίας του ελβετικού με το ευρώ (δεν το γνώριζα), πιστεύω ότι, επειδή συνεχίζουν να μην θέλουν την ανατίμηση του νομίσματός τους, σε περίπτωση κατρακύλας του ευρώ θα το επαναφέρουν. Άρα, πιθανότατα δεν έχεις κάποιο ώφελος να περιμένεις από την μετατροπή σε ελβετικό. Χάνεις και στο επιτόκιο, χάνεις και στην μετατροπή (μπαίνοντας και βγαίνοντας).

Με το αυστραλέζικο, υπάρχει μεν περισσότερο ρίσκο στην ισοτιμία αλλά θεωρώ ότι λόγω της παράτασης της αβεβαιότητος για την ευρωζώνη, η τάση είναι για περαιτέρω πτώση της ισοτιμίας ευρώ/αυστραλέζικου σε ορίζοντα έτους (δηλαδή, κερδίζεις από την τοποθέτηση). Με έναν μεγάλο αστερίσκο όμως, γιατί ήδη η ισοτιμία βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό. Αλλά, ακόμα κι έτσι, έχεις και το επιτόκιο ως μαξιλάρι (εγώ είχα βρει 6,5% μεικτό για 12 μηνο, και μικρή ποινή στους τόκους στο πρόωρο σπάσιμο). Πάντως, μην μετατρέψεις όλα τα λεφτά σου.

Το παραπάνω σκεπτικό υποθέτει ότι η Ελλάδα παραμένει στο Ευρώ για τους επόμενους 12-18 μήνες τουλάχιστον. Ακόμα όμως και να γίνει έξοδος στη δραχμή νωρίτερα, που δεν το θεωρώ πιθανό: α) υπάρχει μια μικρή πιθανότητα οι λογαριασμοί σε ξένο νόμισμα να μην δραχμοποιηθούν β) το ευρώ θα έχει φάει γερή κατρακύλα αμέσως πριν οπότε οι καταθέσεις σε συνάλλαγμα θα δραχμοποιηθούν σε ευνοϊκότερη για σένα ισοτιμία (εκτός άν τυχόν ξανακλειδώσει το ελβετικό).
The administrator has disabled public write access.
  • Page:
  • 1
Time to create page: 0.062 seconds