Welcome, Guest
Username: Password: Remember me
Διαδικασία ανοίγματος λογαριασμού στο εξωτερικό, επιτόκια, φορολογία τόκων καταθέσεων εξωτερικού, επαναπατρισμός.
  • Page:
  • 1

TOPIC: τι θεωρείται νόμιμο κεφάλαιο και δεν φορολογείται ως επαναπατριζόμενο;

τι θεωρείται νόμιμο κεφάλαιο και δεν φορολογείται ως επαναπατριζόμενο; 13 Mar 2011 18:21 #1

Ζητώ εκ των προτέρων συγνώμη αν αυτό έχει απαντηθεί και εγώ δεν το έχω καταλάβει, αλλά μετά από ώρες που είμαι στο σάιτ και διαβάζω και σε συνδυασμό με άλλα άρθρα εκτός σάιτ που λένε τα ακριβώς αντίθετα, έχω καραμπερδευτεί. Θέλω λοιπόν να μου πείτε αν ξέρετε τι επιπτώσεις θα έχω αν βγάλω τα λεφτά τα δικά μου και της μητέρας μου στη Βουλγαρία και μετά θελήσω να τα επαναφέρω στην Ελλάδα. Τα λεφτά μου εγώ ξέρω ότι είναι νόμιμα, αυτοί όμως πώς θα το ξέρουν; Σε αυτά ας πούμε περιλαμβάνονται και τα δώρα των γονιών μου και άλλων για το γάμο μου, αυτά πώς τα δικαιολογεί κανείς; Και το γεγονός ότι θα είναι μεν και των δυο μας τα χρήματα, αλλά απ' ό,τι κατάλαβα στη Βουλγαρία μπαίνουν στο όνομα ενός, πώς θα δικαιολογηθεί μετά; Κάθε βοήθεια δεκτή :)))
The administrator has disabled public write access.

Απ: τι θεωρείται νόμιμο κεφάλαιο και δεν φορολογείται ως επαναπατριζόμενο; 13 Mar 2011 21:27 #2

  • agios sostis
  • agios sostis's Avatar
αυτό με απασχολεί κι εμένα αν και δεν έχω βγάλει λεφτά έξω. Από ότι έχω καταλάβει με το που βγάζεις τα χρήματά σου έξω, είτε πας να τα φερεις πίσω είτε και τα αφήνεις εκεί, η ελληνική εφορία έχει 2 δυνατότητες.

α) να σου ζητά το 10% επί των τόκων που λαμβάνεις. Ορισμένες χώρες (πχ Κύπρος, δεν ξέρω για Βουλγαρία) ζητουν από τους καταθέτες "υπευθυνησ δήλωση" ότι δεν κατοικούν μόνιμα στην Κύπρο, αλλιώς οι τόκοι των καταθέσεών τους φορολογούνται άπό το κράτος που τις έχουν (εν προκειμένω την Κύπρο). Διάφοροι γνωστοί μου με τους οποίους έχω μιλήσει έχουν σχηματίσει την εντύπωση ότι εάν "ξεχάσουν" να στείλουν αυτήν την υπεύθυνη δήλωαση και φορολογηθούν οι τοόκοι που λαμβάνουν από το κράτος στο οποίο έχουν πάει τα χρήματά τους, τότε βάσει "συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας" δεν έχει πια δικαίωμα η ελλάδα να φορολογήσει το 10% επί των τόκων που λαμβάνουν, ακόμη και αν πάρει χαμπάρι τις καταθέσεις.

το 10% επί των τόκων είναι ο ΝΟΡΜΑΛ ΦΟΡΟΣ που επιβαρύνει και τις καταθέσεις στην Ελλάδα

β) ειδικά για καταθέσεις του εξωτερικού, με βάση έναν από τους πρώτους νόμους αυτής της κυβέρνησης αποφασίστηκε, αν έχω καταλάβει καλά και το εξής: Οποτεδήποτε πέσει στην αντίληψη (πχ γνωστοποιηθεί βάσει διμερούς διακρατικής συμφωνίας) στην ελληνική φορολογική αρχή ότι κάποιος διατηρεί καταθέσεις στο εξωτερικό (ανεξάρτητα του αν επιχειρεί τη στιγμή του ελέγχου να τις γυρίσει πίσω ή όχι, το κρίσιμο δηλαδή δεν είναι το έμβασμα επαναπατρισμού αλλά η γνώση της ελληνικής εφορίας ότι κάποιος διατηρεί κεφάλαια εκτός ελλάδος) τότε η ελληνική φορολογική αρχή μπορεί να τον καλεί (προφανώς, δεν νομίζω να επιβάλει φόρο χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση και ακρόαση) να εξηγήσει που βρήκε τα λεφτά. Η εξήγηση, από όσο έχω καταλάβει, που θα δώσει ο έλληνας καταθέτης θα πρέπει να προκύπτει και από τις προηγούμενες φορολογικές δηλώσεις του, κάτι σαν έλεγχος ποθεν εσχες. Αν έχω καταλάβει καλά δεν παίζει τόσο σημασία να δηλωνε τις καταθεσεις στην ελλάδα ο φορολογούμενος, αρκεί από το ΚΑΘΑΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ που δήλωνε τα προηγούμενα έτη να μπορεί να εξηγηθεί το ύψος της κατάθεσης που έχει στο εξωτερικό. Τώρα μετά τις εξηγήσεις του φορολογούμενου η εφορία αποφασίζει αν οι καταθέσεις του προέκυψαν απο φορολογημένα εισοδήματα ή μαυρα και στην δεύτερη περίπτωση του επιβάλει ΕΤΗΣΙΟ πρόστιμο 8% επί του ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. Κατά αυτής της απόφασης ο φολογούμενος μπορεί φυσικά να προσφύγει στα δικαστήρια. Εάν τώρα ο φορολογούμενος δώσει ικανοποιητικές εξηγήσεις και προκύπτει ότι οι καταθέσεις του προέρχονται από δηλωμένα εισοδήματα, τότε, εφόσον τα χρήματα παραμένουν εντός ΕΕ, η ελληνική εφορία δεν μπορεί να επιβάλει τον φόρο 8% επί του κεφαλαίου, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει η υποχρέωση για καταβολή του 10% επί των τόκων που λαμβάνει ο έλληνας στην αλλοδαπή μεσα στα πλαίσια των όσων σου έγραψα ήδη και υπό στοιχείο (α).

αυτά σου τα γράφω με κάθε επιφύλαξη και σου τονίζω ότι είναι ότι έχω ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ εγώ, που μπορεί να είναι λάθος ή περίπου λάθος....
The administrator has disabled public write access.

Απ: τι θεωρείται νόμιμο κεφάλαιο και δεν φορολογείται ως επαναπατριζόμενο; 13 Mar 2011 22:15 #3

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Αν κατάλαβα καλά έχει να κάνει δηλαδή με το πόθεν έσχες -αυτό είναι ένα άλλο θέμα που δεν έχω καταλάβει... Δηλαδή δεν μπορώ να βρω στο ίντερνετ κάτι που να λέει σαφώς τι περνάει και τι όχι από το πόθεν έσχες -μπορώ δηλαδή να καταλάβω ότι αν οι καταθέσεις σου είναι αδύνατον να έχουν προκύψει από τους μισθούς σου, τότε κάτι δεν πάει καλά, αλλά από εκεί και πέρα τι θεωρείται λογικό ως δυνατότητα αποταμίευσης και τι γίνεται για παράδειγμα με τα χρήματα που μας δόθηκαν ως δώρο γάμου; Εξαρτάται δηλαδή από την κρίση του κάθε εφοριακού ή υπάρχει κάτι συγκεκριμένο; Ξανά ευχαριστώ πολύ :)
The administrator has disabled public write access.

Απ: τι θεωρείται νόμιμο κεφάλαιο και δεν φορολογείται ως επαναπατριζόμενο; 14 Mar 2011 22:53 #4

  • Ανώνυμος
  • Ανώνυμος's Avatar
Κατά τη γνώμη μου, το αναφερόμενο παραπάνω σχετικά με τη φορολόγηση 8% ετησίως επί του κεφαλαίου, δεν είναι ορθό. Αν, με βάση το νόμο 3842/2010 έχει καταβληθεί εφάπαξ φόρος 8% επί του κεφαλαίου που ήταν κατατεθειμένο στην αλλοδαπή πριν την ψήφιση του νόμου, ο κάτοχος απαλλάσσεται πλήρως του πόθεν έσχες, εξαιρουμένων των διατάξεων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Επιπλέον, ο υπό ψήφιση φορολογικός νόμος επεκτείνει αυτό το δικαίωμα και για κεφάλαια που βρίσκονταν στην αλλοδαπή μέχρι την ψήφισή του, δηλαδή κάποια στιγμή μέσα σ' αυτό το μήνα.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν υποπέσει στην αντίληψη της εφορίας ότι υπάρχουν (πέραν αυτών) κεφάλαια στο εξωτερικό που δεν προκύπτουν από τις φορολογικές δηλώσεις προηγουμένων ετών, υπάρχει θεωρητικά περίπτωση να φορολογηθούν τα κεφάλαια αυτά ως αδήλωτο εισόδημα με φόρο έως 40% συν τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα.

Τυπικά, για τον υπολογισμό του πόθεν έσχες, δεν προβλέπεται κάτι για την αποταμίευση και γενικώς για εισοδήματα που δεν έχεις δηλώσει ρητά στη φορολογική σου δήλωση. Αν το δει κανείς αυστηρά, υποτίθεται ότι αν έχεις εισόδημα από πχ. τόκους, το συμπεριλαμβάνεις στη φορολογική σου δήλωση. Επίσης δωρεές σε χρήμα δεν αναγνωρίζονται αν δεν έχει καταβληθεί φόρος δωρεάς (10% για συγγενείς πρώτου βαθμού και υψηλότερος για πιο απομακρυσμένους). Αυτά στη θεωρία. Στην πράξη, ελάχιστοι Έλληνες δήλωναν εισοδήματα πέραν μισθών, οπότε αν ανοίξουν καταθέσεις, τα 2/3 του πληθυσμού θα έχουν πρόβλημα πόθεν έσχες. Το πιο πιθανό είναι ότι δεδομένης της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού για ακριβείς ελέγχους, καθώς και της δυσκολίας ακριβούς εντοπισμού των καταθετών εξωτερικού παρά τις διεθνείς συμφωνίες, προκειμένου να εισπράττει το κράτος χρήματα, θα δίνει κατά καιρούς διεξόδους τύπου "επαναπατρισμού", όπως η διάταξη που ανέφερα παραπάνω για το 8%.
The administrator has disabled public write access.

Απ: τι θεωρείται νόμιμο κεφάλαιο και δεν φορολογείται ως επαναπατριζόμενο; 14 Mar 2011 23:48 #5

  • Ανώνυμος
  • Ανώνυμος's Avatar
Γράφτηκε πρόσφατα ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες φθάνουν στο αστρονομικό ποσό των 600 δισ. ευρώ και ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2010 «διέρρευσαν» από τις ελληνικές τράπεζες σε τράπεζες του εξωτερικού 29 δισ. Ευρώ. Λέγεται μάλιστα ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη στα χέρια τους λίστες Ελλήνων που έχουν καταθέσεις σε διάφορες χώρες του εξωτερικού και το Υπ. Οικονομικών δηλώνει ότι διενεργείται έλεγχος που επικεντρώνεται σε πρώτη φάση στους φορολογούμενους που δεν έχουν δηλώσει στην εφορία τους τόκους που απέκτησαν και σε δεύτερη φάση στον έλεγχο του αν οι καταθέσεις καλύπτονται από τα εισοδήματα που δηλώθηκαν τα τελευταία έτη. Στις περιπτώσεις μάλιστα που εντοπισθούν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των καταθέσεων και των εισοδημάτων που εμφανίζονται στις φορολογικές δηλώσεις, ο έλεγχος θα προχωρήσει σε βάθος.Βέβαια, το εγχείρημα αυτό, που θυμίζει προσπάθεια επιστροφής του χρυσόμαλλου δέρατος είναι πολύ δύσκολο, πρώτον εξαιτίας του ισχύοντος φορολογικού καθεστώτος και δεύτερον εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας του ελεγκτικού μηχανισμού.Την αδυναμία του θεσμικού και οργανωτικού πλαισίου τη γνωρίζουν καλά οι ¨ατσίδες¨ της οργανωμένης φοροδιαφυγής , αν κρίνει κανείς από την απροθυμία των καταθετών να επαναφέρουν στην Ελλάδα τα κεφάλαια που έχουν στο εξωτερικό. Η προθεσμία που προέβλεπε τη δήλωση επαναπατρισμού των κεφαλαίων έληξε στις 31.12.2010 και η σοδειά ήταν πενιχρή, αφού επαναπατρίστηκαν κεφάλαια 405 εκατ. Ευρώ, τα οποία απέφεραν στα κρατικά ταμεία έσοδα της τάξης των 23 εκατ. Ήδη με το πρόσφατο νομοσχέδιο δόθηκε μια ακόμα ευκαιρία επαναπατρισμού έως 30/9/2011 μαζί με τα τραπεζικά προϊόντα , τις μετοχές, τα μερίσματα κ.λπ. με συντελεστή φορολόγησης ποσοστού 8%.Το ερώτημα που τίθεται είναι αν το Υπ. Οικονομικών έκλεισε τα νομοθετικά κενά τα οποία δεν αφήνουν το κράτος να φορολογεί το «μαύρο χρήμα», δηλαδή τα έσοδα των φυσικών προσώπων που δε δικαιολογούνται από εμφανείς και νόμιμες πηγές, ώστε τα πολύ σημαντικά ευρήματα των ελέγχων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σε τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτικών προσώπων, επωνύμων ελευθέρων επαγγελματιών, επιχειρηματιών και λοιπών φορολογουμένων να μην αξιοποιούνται .Και αυτό γιατί σύμφωνα με εγκύκλιο που είχε εκδώσει πριν από 5,5 χρόνια το υπουργείο Οικονομικών, με υφυπουργό τον κ. Μπέζα, έγινε δεκτή η άποψη ότι «στην περίπτωση που δεν υπάρχουν φορολογικές παραβάσεις, τα έσοδα που δε δικαιολογούνται από εμφανείς πηγές (εισόδημα, δωρεές, δάνεια, κέρδη από λαχεία κ.λπ.) δεν αποτελούν εισόδημα κατά την φορολογική έννοια οπότε δεν υπόκεινται και σε φορολογία».Την εγκύκλιο αυτή , στα τέλη Μαρτίου 2010, ο σημερινός Υπουργός Οικονομικών την ανακάλεσε, με το σκεπτικό ότι δινόταν η δυνατότητα απαλλαγής από κάθε φορολογική υποχρέωση για εισοδήματα που εντοπίζονταν κατά το έλεγχο και τα οποία δεν είχαν δηλωθεί ποτέ στις φορολογικές αρχές, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε καμιά άλλη ενέργεια προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του πολύ σημαντικού νομοθετικού κενού που εξακολουθεί να υφίσταται και μετά την ανάκληση της εγκυκλίου.Ρητή λοιπόν διάταξη που να προβλέπει ότι σε περίπτωση που εντοπίζεται φυσικό πρόσωπο να κατέχει κεφάλαια που δεν αποδεικνύεται ότι προέρχονται από νόμιμα εισοδήματα ή έσοδα και καθίσταται αδύνατο από τις φορολογικές αρχές να τεκμηριώσουν ότι τα κεφάλαια αυτά προήλθαν από παράνομες δραστηριότητες (εμπόριο ναρκωτικών, όπλων, ληστείες, υπεξαιρέσεις, απάτες κ.λπ.), το βάρος της απόδειξης για την νομιμότητα της προέλευσης των κεφαλαίων να πέφτει στο ίδιο το φυσικό πρόσωπο και αν το ίδιο το φυσικό πρόσωπο δεν κατορθώνει να αποδείξει τη νομιμότητα της προέλευσης των κεφαλαίων, αυτά να θεωρούνται εισόδημα και να φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις, δηλαδή με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων δεν υπάρχει και είναι πολύ πιθανόν να δημιουργηθούν προβλήματα στα σημαντικά ευρήματα του ΣΔΟΕ.Στη δύσκολη περίοδο που περνάει η χώρα μας η προσπάθεια που καταβάλλουν οι ελεγκτικές αρχές για τον εντοπισμό και την φορολόγηση των αδήλωτων εισοδημάτων αποτελεί για τα μόνιμα υποζύγια των φορολογικών εσόδων που είναι οι χαμηλόμισθοι και οι μικροεπαγγελματίες τη μοναδική ελπίδα για την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την εκτέλεση του προϋπολογισμού ιδιαίτερα στο σκέλος των φορολογικών εσόδων.Κάθε αποτυχία θα αποτελέσει την πιθανή θρυαλλίδα για κοινωνική αναστάτωση και απρόβλεπτες συνέπειες για την ομαλή ζωή του τόπου.
Δημοσίευμα σε επαρχιακή διακτυακή πύλη
The administrator has disabled public write access.
  • Page:
  • 1
Time to create page: 0.060 seconds