Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: Υψος Συνταξεων

Υψος Συνταξεων 30 Dec 2013 04:00 #1

  • maria (mb361)
  • maria (mb361)'s Avatar
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 5234
  • Thank you received: 1688
  • Karma: 35 (-37)
Μεσα στον κυκλωνα των περικοπων στις συνταξεις :

Δεχομενοι ως υποθεση εργασιας οτι διαχρονικα δεν υπαρχει προβλημα μειωσης του συνολικου αριθμου των ασφαλισμενων, αναρωτιεμαι με τι επιτοκιο ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ (ενδεχομενα και με τι τροπους) τα Ταμεια να τοκιζουν τις σχεδον τριανταετεις εισφορες του καθε εργαζομενου και του εργοδοτη του, ετσι ωστε τελικα να προκυπτει μια αξιοπρεπης συνταξη για τα επομμενα εικοσι χρονια ζωης τους, ως συνταξιουχων ?

====>Αν καποιος εχει τις μαθηματικες γνωσεις που χρειαζονται για τετοιους υπολογισμους , μπορει να βοηθησει ?

Εχω κουραστει να ακουω ηλικιωμενους να δηλωνουν οτι ''τους φαγανε τα λεφτα τους ! ''...

Την θεωρειτε ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ σωστη την παραπανω δηλωση οτι ''τους φαγανε τα λεφτα τους ?

Η, η σκληρη ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ πραγματικοτητα ειναι οτι τα χρηματα των συνολικων εισφορων τους ποτε δεν εφθαναν για τις συνταξεις τις οποιες επαιρναν, πριν την κριση ?
...when the going gets tough, the tough gets going !!!

When the situation gets critical, those who aren't weak-willed, work harder and never give up.
Last Edit: 30 Dec 2013 04:09 by maria (mb361).
The administrator has disabled public write access.

Υψος Συνταξεων 30 Dec 2013 14:16 #2

  • soto51
  • soto51's Avatar
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 7024
  • Thank you received: 2270
  • Karma: 200 (94)
maria wrote:
Μεσα στον κυκλωνα των περικοπων στις συνταξεις :

Δεχομενοι ως υποθεση εργασιας οτι διαχρονικα δεν υπαρχει προβλημα μειωσης του συνολικου αριθμου των ασφαλισμενων, αναρωτιεμαι με τι επιτοκιο ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ (ενδεχομενα και με τι τροπους) τα Ταμεια να τοκιζουν τις σχεδον τριανταετεις εισφορες του καθε εργαζομενου και του εργοδοτη του, ετσι ωστε τελικα να προκυπτει μια αξιοπρεπης συνταξη για τα επομμενα εικοσι χρονια ζωης τους, ως συνταξιουχων ?

====>Αν καποιος εχει τις μαθηματικες γνωσεις που χρειαζονται για τετοιους υπολογισμους , μπορει να βοηθησει ?

Εχω κουραστει να ακουω ηλικιωμενους να δηλωνουν οτι ''τους φαγανε τα λεφτα τους ! ''...

Την θεωρειτε ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ σωστη την παραπανω δηλωση οτι ''τους φαγανε τα λεφτα τους ?

Η, η σκληρη ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ πραγματικοτητα ειναι οτι τα χρηματα των συνολικων εισφορων τους ποτε δεν εφθαναν για τις συνταξεις τις οποιες επαιρναν, πριν την κριση ?


maria,

Βεβαίως υπάρχει και η μαθηματική παράμετρος στο θέμα που θέτεις, αλλά μάλλον δεν θα πρέπει να ξεκινήσουμε από κει. Μπορούμε να το δούμε κατόπιν από τη μαθηματική σκοπιά.

Το πρώτο σημείο εξέτασης πρέπει να είναι άλλο:

Όταν έχεις παράδοση εθνικού εδάφους σε δυνάμεις εκτός του έθνους, αυτή η πράξη είναι «Έσχατη Προδοσία», ναι ή όχι?
Εγώ λέω «Ναι», άσχετα με το ποιος την έκανε.
Θέλω να πω ότι θα μπορούσε να είναι (αυτός που έκανε την παράδοση) «υπεύθυνος» σε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας – από αυτούς που έχουν επιφορτισθεί με την προάσπιση του εδάφους. Θα μπορούσε δηλαδή να είναι βασιλιάς/πρόεδρος, πρωθυπουργός, υπουργός, στρατηγός, συνταγματάρχης, ταγματάρχης, λοχαγός, ή και απλός στρατιώτης. Αν με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του οδήγησε σε τέτοιο αποτέλεσμα, τότε ελέγχεται για έσχατη προδοσία. Άσχετα με το ποια θέση κατέχει.

Το «εθνικό έδαφος» όμως δεν είναι το μόνο στοιχείο που προσδιορίζει την προδοσία (και μάλιστα την έσχατη). Ναι, το έδαφος είναι το πιο χειροπιαστό στοιχείο κατοχής του έθνους, αλλά υπάρχουν κι άλλα. Π.χ. αν κάποιος (που του έχει δοθεί η δικαιοδοσία) εκχωρήσει την Ακρόπολη, ή αν εκχωρήσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων κάποιου «οικοπέδου» νοτίως της Κρήτης, ή αν παραδώσει μερικά από τα πλοία του πολεμικού στόλου, ή δεν ξέρω και ‘γω τι άλλο που αποτελεί «εθνικό κεφάλαιο», τότε πάλι για έσχατη προδοσία δεν πρόκειται?
Εγώ λέω πως ναι, «προδοσία» είναι κι αυτό, γιατί το έδαφος δεν είναι το μόνο στοιχείο το οποίο «οι Έλληνες πρέπει να είναι ταγμένοι να το υπερασπίζουν», αλλά υπάρχουν κι άλλα, ίσως εξ ίσου σημαντικά που αποτελούν την «πατρίδα», και για τα οποία θα έπρεπε όλοι να αισθανόμαστε την υποχρέωση να τα υπερασπιζόμαστε, έστω και αν δεν είναι τετραγωνικά χιλιόμετρα εθνικού εδάφους, αλλά είναι άλλα «αγαθά» ή περιουσιακά στοιχεία, που ανήκουν σε όλους, δηλαδή στην «πατρίδα», ή στο «έθνος».

Παράδειγμα, τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας. Παλιά μετριόντουσαν με χρυσό, αργότερα με δολάρια, μάρκα ή λίρες αγγλίας, τώρα με ευρώ.
Τα συναλλαγματικά αποθέματα είναι το μέσο με το οποίο η χώρα θα είχε τη δυνατότητα να αποκτήσει οπλισμό, φάρμακα για μια επιδημία, καύσιμα για να κινεί τις δυνάμεις της και την παραγωγή της, εξοπλισμό για τη βιομηχανία της, γενικώς να συνεχίζει την πορεία της.
Δε καταλαβαίνω δηλαδή γιατί κάποιος που π.χ. θα αποφάσιζε να εκχωρήσει σε μια ξένη δύναμη το νησί «Αντικύθηρα» (18 τετρ.km, κάτοικοι 5-10 – τυχαίο το όνομα του νησιού) πρέπει να θεωρηθεί «προδότης», και κάποιος που θα αποφασίσει να «χαρίσει» σε μια ξένη χώρα 1, 10, ή 40 δις δολλάρια δεν θεωρείται προδότης, αλλά κάτι άλλο. Αν χάριζε (ή παρέδιδε) μια φρεγάτα, τι θα ήταν? Γιατί με παράδοση οικονομικών πόρων δεν είναι?

Πάμε τώρα στα ασφαλιστικά αποθέματα.
Είναι και αυτά μια μορφή πλούτου, όπως τα συναλλαγματικά αποθέματα.
Το ότι προέρχονται από εισφορές (υποχρεωτικές μάλιστα) και όχι από εξαγωγές (όπως τα συναλλαγματικά) δεν τους αλλάζει το χαρακτήρα του «αποταμιευμένου πλούτου».
Το ότι χαρακτηρίζονται «ασφαλιστικά» αποθέματα γίνεται γιατί όταν ξεκίνησε ο θεσμός που καθιέρωσε τη δημιουργία τους, ήθελε να καταστήσει απολύτως σαφές και το από που θα προέκυπταν αυτά, και το για ποιο σκοπό θα χρησιμοποιόντουσαν. Είναι αυτός που είπες, να προκύπτει μια αξιοπρεπής σύνταξη γι’ αυτούς που έχουν συντελέσει στη δημιουργία τους, τους ασφαλισμένους δηλαδή.

Ο θεσμός ξεκίνησε περί τη δεκαετία του 1920 (αν θυμάμαι καλά τι έχω διαβάσει), αλλά μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το κοντέρ μηδένισε και ξανάρχισε να μετράει από το 1946-48. Ο πόλεμος και η κατοχή διέλυσαν ότι υπήρχε στα ασφαλιστικά ταμεία (εκτός από την ακίνητη περιουσία τους βέβαια).

Οι δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ’70 (αρχές) πέρασαν με τα ασφαλιστικά ταμεία να πλουτίζουν. Αύξαναν συνεχώς τα αποθεματικά τους, και ένα εύρωστο και υγειές (οικονομικά) μέλλον διαγραφόταν. Ο πλούτος των ταμείων αύξανε συνεχώς (από τις εισφορές), και τα ταμεία πράγματι έπρεπε να βρουν αποδοτικές τοποθετήσεις για να βοηθάνε τους ασφαλισμένους τους, είτε με καλύτερες παροχές, είτε με ελάφρυνση των εισφορών.
Εκεί όμως κάπου το πράμα στράβωσε. Ο λόγος? Οι «κυβερνώντες» είδαν στα αποθεματικά των ταμείων έναν πλούτο «αναξιοποίητο», ο οποίος (κατά την κρίση μερικών απ’ αυτούς) θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της χώρας.
Υπάρχουν δυο τρόποι για να «αξιοποιηθεί» ο (όποιος) πλούτος: Ο ένας είναι να τον δανειστείς, να τον χρησιμοποιήσεις σε παραγωγικές επενδύσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα αυξήσουν τον συνολικά παραγόμενο πλούτο, ένα μερίδιο του οποίου θα επιστραφεί στους δανείζοντες και με κάποιο τόκο βέβαια. Ο άλλος τρόπος είναι απλώς να τον αρπάξεις.
Στην περίπτωση της χώρας μας έγιναν και τα δυο.
Παράδειγμα του πρώτου τρόπου είναι τα ταμεία των εργαζομένων στη ΔΕΗ.
Είπε (τότε) η ΔΕΗ στους εργαζομένους της:
-«Έχετε μαζέψει ένα σωρό λεφτά, και τα έχετε και κάθονται. Δώστε μου εμένα τα λεφτά. Γιατί τα μαζεύετε? Για να πάρετε συντάξεις. Πολύ ωραία, εγώ θα πάρω τα λεφτά, θα τα αξιοποιήσω, έτσι θα μεγαλώσω και θα αυξήσω κατά πολύ τα έσοδα μου, τόσο, που τις συντάξεις σας θα μπορώ να στις πληρώνω εγώ». Οι εργαζόμενοι (ή τέλος πάντων οι εκπρόσωποι τους) συμφώνησαν, τα λεφτά των ταμείων ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ της ΔΕΗ πήγαν στη ΔΕΗ, και η ΔΕΗ ανέλαβε να τους πληρώνει τις συντάξεις και την περίθαλψη τους. Έτσι η ΔΕΗ εξασφάλισε ένα ακόμη τμήμα των κεφαλαίων (που σαφώς τα χρειαζόταν), και γλύτωσε την έκδοση κάποιων «Ομολογιακών Δανείων με ρήτρα Δολαρίου» - τα θυμάστε? Όλο αυτό το πακέτο, έτσι, σκέτο, ίσως δεν είναι κακό.
Τώρα όμως βέβαια (που η ΔΕΗ αποφασίστηκε να πουληθεί «σε ιδιώτες») υπάρχει πρόβλημα, γιατί οι ιδιώτες δεν θέλουν βέβαια να πληρώνουν τις συντάξεις των γέρων υπαλλήλων της ΔΕΗ, και (δικαίως, λέω εγώ) οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ ξεσηκώνονται και λένε: -«Εεεεπ? Τι πάτε να πουλήσετε? Το μαγαζί είναι ΚΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ, αφού χτίστηκε ΚΑΙ με τα δικά μας λεφτά!» Και να δούμε πως θα ξεμπερδέψει όλο αυτό το κουβάρι.

Παράδειγμα του δεύτερου τρόπου (αρπαγή) είναι αυτό που γινόταν με τα χρηματικά διαθέσιμα των ταμείων επί σειρά ετών:
Οι κυβερνώντες (που είχαν βάλει στο μάτι τα λεφτά για τους όποιους λόγους) ψήφισαν κάποιους νόμους με βάση τους οποίους ΕΓΙΝΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ για τις διοικήσεις των ταμείων να καταθέτουν τα λεφτά τους (που ήταν ΠΟΛΛΑ) στην Τράπεζα της Ελλάδος (και μόνο εκεί), και ΑΤΟΚΑ.
Πριν απ’ αυτό τα ταμεία κάνανε διάφορες τοποθετήσεις (κατά την κρίση τους: Π.χ. ξέρω ότι το ΝΑΤ για κάποιο διάστημα αγόραζε και διατηρούσε απόθεμα χρυσών λιρών σαν εξασφάλιση και τοποθέτηση ενός τμήματος των αποθεματικών του). Μερικές μπορεί να ήταν κακές, άλλες ήταν καλές, σίγουρα πάντως ακόμα και οι κακές δεν έχουν καμία σύγκριση με την ΑΤΟΚΗ διατήρηση χρηματικών αποθεμάτων, που ο (κρατικός/κυβερνητικός) νόμος επέβαλλε.
Αυτή ήταν η πρώτη αιτία (και χρονικά, αλλά και σε βαρύτητα) που τα ταμεία τα πήρε ο διάολος.
Από κει και πέρα υπήρξαν κι άλλες: Π.χ. η «εγγραφή» στο ΝΑΤ συνταξιούχων που ποτέ στη ζωή τους δεν είχαν πληρώσει δραχμή εισφορά (κάτι χιλιάδες επαναπατρισθέντες ρωσοπόντιους νομίζω συνταξιοδότησε ο Ανδρέας από το ΝΑΤ), επενδύσεις στο χρηματιστήριο, δομημένα, και δε θυμάμαι κι εγώ τι άλλες μηχανές επιστρατεύτηκαν, το αποτέλεσμα πάντως είναι ότι όλος αυτός ο πλούτος εξαφανίστηκε.
Και από κει που τα ταμεία ήταν σε θέση από την απόδοση των κεφαλαίων τους και μόνο να πληρώνουν συντάξεις, να έχουν καταλήξει στο να λένε: –«Αν δεν εισπράξω εισφορές, δεν έχω να πληρώσω συντάξεις».
Για να δικαιολογηθούν όλα αυτά τα αδικαιολόγητα εφευρέθηκαν και νέοι όροι: Το «κεφαλαιοποιητικό» ασφαλιστικό σύστημα έγινε «αναδιανεμητικό» ασφαλιστικό σύστημα, δηλαδή το «σας φάγαμε τα λεφτά που επί χρόνια σας ΕΙΧΑΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙ να (μας) πληρώνετε. Δεν σας το λέμε όμως ακριβώς έτσι, το προσδιορίζουμε με τις λέξεις “κεφαλαιοποιητικό” και “αναδιανεμητικό” ».

Το ερώτημα που έκανες στο ποστ σου (“Με τι επιτοκιο ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ τα Ταμεια να τοκιζουν τις σχεδον τριανταετεις εισφορες ωστε τελικα να προκυπτει μια αξιοπρεπης συνταξη για τα επομενα εικοσι χρονια ζωης του?”) δεν μπορεί να απαντηθεί εύκολα. Αλλά νομίζω ότι δεν έχει και αξία να απαντηθεί. Γιατί αν η απάντηση είναι (π.χ.) «Με 22%», ποια η αξία της απάντησης? Τέτοια επιτόκια δεν προσφέρονται, επομένως για ποιο πράμα συζητάμε?

Θα σου πω δύο ακόμα πράματα:
Το ένα είναι ότι το λογαριασμό που λες τον έχω κάνει εγώ για τον εαυτό μου. Όμως, δεν τον έκανα με επιτόκιο. Έκανα το εξής:
Πήρα τις εισφορές που έχω καταβάλλει από τότε που άρχισα να δουλεύω.
Θεώρησα ότι αντί να πληρώνω (τότε, κάθε μήνα) την εισφορά που έπρεπε (μαζί με τις εργοδοτικές), πήγαινα και αγόραζα χρυσές λίρες. Με την τιμή της λίρας που είχε κάθε φορά τότε.
ΑΦΑΙΡΕΣΑ από τα ποσά που συσσωρεύονταν (επομένως απ’ τις λίρες) τα ποσά που για οποιοδήποτε λόγο έχω εισπράξει από το ασφαλιστικό σύστημα (πάλι σε λίρες).
Επιτόκιο δεν υπολόγισα (μηδέν), ως γνωστόν οι λίρες δεν τοκίζονται.
Και κοίταξα τι λίρες έχω (θα είχα) μαζέψει στο τέλος του ασφαλιστικού μου βίου.
Σε πληροφορώ ότι θα ήταν 3.376 τεμάχια χρυσές λίρες.
Σε κιλά, θα ήταν 27 κιλά λίρες.
Δεν τις έχω.
Ξέρεις γιατί?
Γιατί πλήρωνα εισφορές, δεν αγόραζα λίρες.

Το δεύτερο είναι ότι όπως εμένα μου έφαγαν αυτόν τον πλούτο, έτσι τον έφαγαν και από ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ συμπολίτες μας. Αθροιστικά, μιλάμε για κολοσσιαία ποσά. Καμμία σχέση με τα «350 δις χρέος» που έχει τώρα η χώρα και αγκομαχάει. Μιλάμε για ΤΡΙΣεκατομμύρια, όχι για δις.
Και σε ρωτάω:
Όλοι όσοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο καθένας από το πόστο του (ο στρατηγός από το επιτελείο, ο φαντάρος από τη σκοπιά) ΔΕΝ έκαναν ότι έπρεπε για να προστατευθεί αυτός ο πλούτος, που ήταν ΕΘΝΙΚΟΣ, αλλά τον διασπάθισαν, τον χάρισαν, τον ενθυλάκωσαν, δε μ’ ενδιαφέρει τι τον έκαναν, πάντως δεν τον φύλαξαν για το σκοπό για τον οποίο πληρώθηκε, μαζεύτηκε, και όπως ήσαν ταγμένοι να κάνουν, και ΟΙ ΙΔΙΟΙ τώρα μου (μας) λένε για “αναδιανεμητικά” και “κεφαλαιοποιητικά” συστήματα, δεν είναι υπόλογοι για έσχατη προδοσία?
Γιατί δηλαδή ο καπετάνιος της φρεγάτας αν μαλακιστεί και τη ρίξει σε ξέρα και βουλιάξει περνάει στρατοδικείο, και αυτός που διάλυσε τα κεφάλαια του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, του ΟΓΑ, του ΝΑΤ, του ΤΝ, του ΤΕ κλπ (και μιλάμε για ζημιά απείρως πολλαπλάσια από μια φρεγάτα) δεν παθαίνει τίποτα?

Γι αυτό σου λέω:
Άσε τα επιτόκια. Αυτά είναι δεδομένα, είναι όσο δίνει η πιάτσα.
Και δες πως θα μπορούσαν κάτι τέτοιοι τύποι να κατηγορηθούν για έσχατη προδοσία, και να πληρώσουν γι’ αυτήν, γιατί έτσι λέγεται το πράμα που έχουν κάνει.

(Ο Τομπούλογλου είναι ένας κόκκος άμμου μπροστά τους.)
ΜΑΚΡΥΑ ΑΠ' ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.
Last Edit: 30 Dec 2013 14:17 by soto51.
The administrator has disabled public write access.
The following user(s) said Thank You: maria (mb361)

Υψος Συνταξεων 30 Dec 2013 17:09 #3

  • vag1129 (Akis Papas)
  • vag1129 (Akis Papas)'s Avatar
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • frugallivingingreece
  • Posts: 373
  • Thank you received: 124
  • Karma: 9 (3)
τα χρήματα όχι μόνο δεν έμπαιναν σε κανενός είδους ατομικό συνταξιοδοτικό λογαριασμό αλλά επί δεκαετίες έμπαιναν υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος όπου είχαν υποχρεωτικά 0% επιτόκιο την εποχή που οι τράπεζες έδιναν 20% τόκο στον απλό καταθετικό λογαριασμό.
Επιπλέον από ένα σημείο και μετά τα χρήματα των συντάξεων μπερδεύονταν με τα χρήματα των ιατρικόφαρμακευτικών εισφορών για να χρηματοδοτείται ο τομέας της υγείας όπου όλοι ξέρουμε τι συνέβαινε επί χρόνια και συμβαίνει ακόμα.
γέλα κι ο κόσμος θα γελάει μαζί σου. κλάψε και θα κλαις μόνος.
The administrator has disabled public write access.
The following user(s) said Thank You: maria (mb361)

Υψος Συνταξεων 31 Dec 2013 05:38 #4

  • maria (mb361)
  • maria (mb361)'s Avatar
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 5234
  • Thank you received: 1688
  • Karma: 35 (-37)
soto51 wrote:
maria wrote:
Μεσα στον κυκλωνα των περικοπων στις συνταξεις :

Δεχομενοι ως υποθεση εργασιας οτι διαχρονικα δεν υπαρχει προβλημα μειωσης του συνολικου αριθμου των ασφαλισμενων, αναρωτιεμαι με τι επιτοκιο ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ (ενδεχομενα και με τι τροπους) τα Ταμεια να τοκιζουν τις σχεδον τριανταετεις εισφορες του καθε εργαζομενου και του εργοδοτη του, ετσι ωστε τελικα να προκυπτει μια αξιοπρεπης συνταξη για τα επομμενα εικοσι χρονια ζωης τους, ως συνταξιουχων ?

====>Αν καποιος εχει τις μαθηματικες γνωσεις που χρειαζονται για τετοιους υπολογισμους , μπορει να βοηθησει ?

Εχω κουραστει να ακουω ηλικιωμενους να δηλωνουν οτι ''τους φαγανε τα λεφτα τους ! ''...

Την θεωρειτε ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ σωστη την παραπανω δηλωση οτι ''τους φαγανε τα λεφτα τους ?

Η, η σκληρη ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ πραγματικοτητα ειναι οτι τα χρηματα των συνολικων εισφορων τους ποτε δεν εφθαναν για τις συνταξεις τις οποιες επαιρναν, πριν την κριση ?


maria,

Βεβαίως υπάρχει και η μαθηματική παράμετρος στο θέμα που θέτεις, αλλά μάλλον δεν θα πρέπει να ξεκινήσουμε από κει. Μπορούμε να το δούμε κατόπιν από τη μαθηματική σκοπιά.

Το πρώτο σημείο εξέτασης πρέπει να είναι άλλο:

Όταν έχεις παράδοση εθνικού εδάφους σε δυνάμεις εκτός του έθνους, αυτή η πράξη είναι «Έσχατη Προδοσία», ναι ή όχι?
Εγώ λέω «Ναι», άσχετα με το ποιος την έκανε.
Θέλω να πω ότι θα μπορούσε να είναι (αυτός που έκανε την παράδοση) «υπεύθυνος» σε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας – από αυτούς που έχουν επιφορτισθεί με την προάσπιση του εδάφους. Θα μπορούσε δηλαδή να είναι βασιλιάς/πρόεδρος, πρωθυπουργός, υπουργός, στρατηγός, συνταγματάρχης, ταγματάρχης, λοχαγός, ή και απλός στρατιώτης. Αν με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του οδήγησε σε τέτοιο αποτέλεσμα, τότε ελέγχεται για έσχατη προδοσία. Άσχετα με το ποια θέση κατέχει.

Το «εθνικό έδαφος» όμως δεν είναι το μόνο στοιχείο που προσδιορίζει την προδοσία (και μάλιστα την έσχατη). Ναι, το έδαφος είναι το πιο χειροπιαστό στοιχείο κατοχής του έθνους, αλλά υπάρχουν κι άλλα. Π.χ. αν κάποιος (που του έχει δοθεί η δικαιοδοσία) εκχωρήσει την Ακρόπολη, ή αν εκχωρήσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων κάποιου «οικοπέδου» νοτίως της Κρήτης, ή αν παραδώσει μερικά από τα πλοία του πολεμικού στόλου, ή δεν ξέρω και ‘γω τι άλλο που αποτελεί «εθνικό κεφάλαιο», τότε πάλι για έσχατη προδοσία δεν πρόκειται?
Εγώ λέω πως ναι, «προδοσία» είναι κι αυτό, γιατί το έδαφος δεν είναι το μόνο στοιχείο το οποίο «οι Έλληνες πρέπει να είναι ταγμένοι να το υπερασπίζουν», αλλά υπάρχουν κι άλλα, ίσως εξ ίσου σημαντικά που αποτελούν την «πατρίδα», και για τα οποία θα έπρεπε όλοι να αισθανόμαστε την υποχρέωση να τα υπερασπιζόμαστε, έστω και αν δεν είναι τετραγωνικά χιλιόμετρα εθνικού εδάφους, αλλά είναι άλλα «αγαθά» ή περιουσιακά στοιχεία, που ανήκουν σε όλους, δηλαδή στην «πατρίδα», ή στο «έθνος».

Παράδειγμα, τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας. Παλιά μετριόντουσαν με χρυσό, αργότερα με δολάρια, μάρκα ή λίρες αγγλίας, τώρα με ευρώ.
Τα συναλλαγματικά αποθέματα είναι το μέσο με το οποίο η χώρα θα είχε τη δυνατότητα να αποκτήσει οπλισμό, φάρμακα για μια επιδημία, καύσιμα για να κινεί τις δυνάμεις της και την παραγωγή της, εξοπλισμό για τη βιομηχανία της, γενικώς να συνεχίζει την πορεία της.
Δε καταλαβαίνω δηλαδή γιατί κάποιος που π.χ. θα αποφάσιζε να εκχωρήσει σε μια ξένη δύναμη το νησί «Αντικύθηρα» (18 τετρ.km, κάτοικοι 5-10 – τυχαίο το όνομα του νησιού) πρέπει να θεωρηθεί «προδότης», και κάποιος που θα αποφασίσει να «χαρίσει» σε μια ξένη χώρα 1, 10, ή 40 δις δολλάρια δεν θεωρείται προδότης, αλλά κάτι άλλο. Αν χάριζε (ή παρέδιδε) μια φρεγάτα, τι θα ήταν? Γιατί με παράδοση οικονομικών πόρων δεν είναι?

Πάμε τώρα στα ασφαλιστικά αποθέματα.
Είναι και αυτά μια μορφή πλούτου, όπως τα συναλλαγματικά αποθέματα.
Το ότι προέρχονται από εισφορές (υποχρεωτικές μάλιστα) και όχι από εξαγωγές (όπως τα συναλλαγματικά) δεν τους αλλάζει το χαρακτήρα του «αποταμιευμένου πλούτου».
Το ότι χαρακτηρίζονται «ασφαλιστικά» αποθέματα γίνεται γιατί όταν ξεκίνησε ο θεσμός που καθιέρωσε τη δημιουργία τους, ήθελε να καταστήσει απολύτως σαφές και το από που θα προέκυπταν αυτά, και το για ποιο σκοπό θα χρησιμοποιόντουσαν. Είναι αυτός που είπες, να προκύπτει μια αξιοπρεπής σύνταξη γι’ αυτούς που έχουν συντελέσει στη δημιουργία τους, τους ασφαλισμένους δηλαδή.

Ο θεσμός ξεκίνησε περί τη δεκαετία του 1920 (αν θυμάμαι καλά τι έχω διαβάσει), αλλά μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το κοντέρ μηδένισε και ξανάρχισε να μετράει από το 1946-48. Ο πόλεμος και η κατοχή διέλυσαν ότι υπήρχε στα ασφαλιστικά ταμεία (εκτός από την ακίνητη περιουσία τους βέβαια).

Οι δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ’70 (αρχές) πέρασαν με τα ασφαλιστικά ταμεία να πλουτίζουν. Αύξαναν συνεχώς τα αποθεματικά τους, και ένα εύρωστο και υγειές (οικονομικά) μέλλον διαγραφόταν. Ο πλούτος των ταμείων αύξανε συνεχώς (από τις εισφορές), και τα ταμεία πράγματι έπρεπε να βρουν αποδοτικές τοποθετήσεις για να βοηθάνε τους ασφαλισμένους τους, είτε με καλύτερες παροχές, είτε με ελάφρυνση των εισφορών.
Εκεί όμως κάπου το πράμα στράβωσε. Ο λόγος? Οι «κυβερνώντες» είδαν στα αποθεματικά των ταμείων έναν πλούτο «αναξιοποίητο», ο οποίος (κατά την κρίση μερικών απ’ αυτούς) θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της χώρας.
Υπάρχουν δυο τρόποι για να «αξιοποιηθεί» ο (όποιος) πλούτος: Ο ένας είναι να τον δανειστείς, να τον χρησιμοποιήσεις σε παραγωγικές επενδύσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα αυξήσουν τον συνολικά παραγόμενο πλούτο, ένα μερίδιο του οποίου θα επιστραφεί στους δανείζοντες και με κάποιο τόκο βέβαια. Ο άλλος τρόπος είναι απλώς να τον αρπάξεις.
Στην περίπτωση της χώρας μας έγιναν και τα δυο.
Παράδειγμα του πρώτου τρόπου είναι τα ταμεία των εργαζομένων στη ΔΕΗ.
Είπε (τότε) η ΔΕΗ στους εργαζομένους της:
-«Έχετε μαζέψει ένα σωρό λεφτά, και τα έχετε και κάθονται. Δώστε μου εμένα τα λεφτά. Γιατί τα μαζεύετε? Για να πάρετε συντάξεις. Πολύ ωραία, εγώ θα πάρω τα λεφτά, θα τα αξιοποιήσω, έτσι θα μεγαλώσω και θα αυξήσω κατά πολύ τα έσοδα μου, τόσο, που τις συντάξεις σας θα μπορώ να στις πληρώνω εγώ». Οι εργαζόμενοι (ή τέλος πάντων οι εκπρόσωποι τους) συμφώνησαν, τα λεφτά των ταμείων ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ της ΔΕΗ πήγαν στη ΔΕΗ, και η ΔΕΗ ανέλαβε να τους πληρώνει τις συντάξεις και την περίθαλψη τους. Έτσι η ΔΕΗ εξασφάλισε ένα ακόμη τμήμα των κεφαλαίων (που σαφώς τα χρειαζόταν), και γλύτωσε την έκδοση κάποιων «Ομολογιακών Δανείων με ρήτρα Δολαρίου» - τα θυμάστε? Όλο αυτό το πακέτο, έτσι, σκέτο, ίσως δεν είναι κακό.
Τώρα όμως βέβαια (που η ΔΕΗ αποφασίστηκε να πουληθεί «σε ιδιώτες») υπάρχει πρόβλημα, γιατί οι ιδιώτες δεν θέλουν βέβαια να πληρώνουν τις συντάξεις των γέρων υπαλλήλων της ΔΕΗ, και (δικαίως, λέω εγώ) οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ ξεσηκώνονται και λένε: -«Εεεεπ? Τι πάτε να πουλήσετε? Το μαγαζί είναι ΚΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ, αφού χτίστηκε ΚΑΙ με τα δικά μας λεφτά!» Και να δούμε πως θα ξεμπερδέψει όλο αυτό το κουβάρι.

Παράδειγμα του δεύτερου τρόπου (αρπαγή) είναι αυτό που γινόταν με τα χρηματικά διαθέσιμα των ταμείων επί σειρά ετών:
Οι κυβερνώντες (που είχαν βάλει στο μάτι τα λεφτά για τους όποιους λόγους) ψήφισαν κάποιους νόμους με βάση τους οποίους ΕΓΙΝΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ για τις διοικήσεις των ταμείων να καταθέτουν τα λεφτά τους (που ήταν ΠΟΛΛΑ) στην Τράπεζα της Ελλάδος (και μόνο εκεί), και ΑΤΟΚΑ.
Πριν απ’ αυτό τα ταμεία κάνανε διάφορες τοποθετήσεις (κατά την κρίση τους: Π.χ. ξέρω ότι το ΝΑΤ για κάποιο διάστημα αγόραζε και διατηρούσε απόθεμα χρυσών λιρών σαν εξασφάλιση και τοποθέτηση ενός τμήματος των αποθεματικών του). Μερικές μπορεί να ήταν κακές, άλλες ήταν καλές, σίγουρα πάντως ακόμα και οι κακές δεν έχουν καμία σύγκριση με την ΑΤΟΚΗ διατήρηση χρηματικών αποθεμάτων, που ο (κρατικός/κυβερνητικός) νόμος επέβαλλε.
Αυτή ήταν η πρώτη αιτία (και χρονικά, αλλά και σε βαρύτητα) που τα ταμεία τα πήρε ο διάολος.
Από κει και πέρα υπήρξαν κι άλλες: Π.χ. η «εγγραφή» στο ΝΑΤ συνταξιούχων που ποτέ στη ζωή τους δεν είχαν πληρώσει δραχμή εισφορά (κάτι χιλιάδες επαναπατρισθέντες ρωσοπόντιους νομίζω συνταξιοδότησε ο Ανδρέας από το ΝΑΤ), επενδύσεις στο χρηματιστήριο, δομημένα, και δε θυμάμαι κι εγώ τι άλλες μηχανές επιστρατεύτηκαν, το αποτέλεσμα πάντως είναι ότι όλος αυτός ο πλούτος εξαφανίστηκε.
Και από κει που τα ταμεία ήταν σε θέση από την απόδοση των κεφαλαίων τους και μόνο να πληρώνουν συντάξεις, να έχουν καταλήξει στο να λένε: –«Αν δεν εισπράξω εισφορές, δεν έχω να πληρώσω συντάξεις».
Για να δικαιολογηθούν όλα αυτά τα αδικαιολόγητα εφευρέθηκαν και νέοι όροι: Το «κεφαλαιοποιητικό» ασφαλιστικό σύστημα έγινε «αναδιανεμητικό» ασφαλιστικό σύστημα, δηλαδή το «σας φάγαμε τα λεφτά που επί χρόνια σας ΕΙΧΑΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙ να (μας) πληρώνετε. Δεν σας το λέμε όμως ακριβώς έτσι, το προσδιορίζουμε με τις λέξεις “κεφαλαιοποιητικό” και “αναδιανεμητικό” ».

Το ερώτημα που έκανες στο ποστ σου (“Με τι επιτοκιο ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ τα Ταμεια να τοκιζουν τις σχεδον τριανταετεις εισφορες ωστε τελικα να προκυπτει μια αξιοπρεπης συνταξη για τα επομενα εικοσι χρονια ζωης του?”) δεν μπορεί να απαντηθεί εύκολα. Αλλά νομίζω ότι δεν έχει και αξία να απαντηθεί. Γιατί αν η απάντηση είναι (π.χ.) «Με 22%», ποια η αξία της απάντησης? Τέτοια επιτόκια δεν προσφέρονται, επομένως για ποιο πράμα συζητάμε?

Θα σου πω δύο ακόμα πράματα:
Το ένα είναι ότι το λογαριασμό που λες τον έχω κάνει εγώ για τον εαυτό μου. Όμως, δεν τον έκανα με επιτόκιο. Έκανα το εξής:
Πήρα τις εισφορές που έχω καταβάλλει από τότε που άρχισα να δουλεύω.
Θεώρησα ότι αντί να πληρώνω (τότε, κάθε μήνα) την εισφορά που έπρεπε (μαζί με τις εργοδοτικές), πήγαινα και αγόραζα χρυσές λίρες. Με την τιμή της λίρας που είχε κάθε φορά τότε.
ΑΦΑΙΡΕΣΑ από τα ποσά που συσσωρεύονταν (επομένως απ’ τις λίρες) τα ποσά που για οποιοδήποτε λόγο έχω εισπράξει από το ασφαλιστικό σύστημα (πάλι σε λίρες).
Επιτόκιο δεν υπολόγισα (μηδέν), ως γνωστόν οι λίρες δεν τοκίζονται.
Και κοίταξα τι λίρες έχω (θα είχα) μαζέψει στο τέλος του ασφαλιστικού μου βίου.
Σε πληροφορώ ότι θα ήταν 3.376 τεμάχια χρυσές λίρες.
Σε κιλά, θα ήταν 27 κιλά λίρες.
Δεν τις έχω.
Ξέρεις γιατί?
Γιατί πλήρωνα εισφορές, δεν αγόραζα λίρες.

Το δεύτερο είναι ότι όπως εμένα μου έφαγαν αυτόν τον πλούτο, έτσι τον έφαγαν και από ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ συμπολίτες μας. Αθροιστικά, μιλάμε για κολοσσιαία ποσά. Καμμία σχέση με τα «350 δις χρέος» που έχει τώρα η χώρα και αγκομαχάει. Μιλάμε για ΤΡΙΣεκατομμύρια, όχι για δις.
Και σε ρωτάω:
Όλοι όσοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο καθένας από το πόστο του (ο στρατηγός από το επιτελείο, ο φαντάρος από τη σκοπιά) ΔΕΝ έκαναν ότι έπρεπε για να προστατευθεί αυτός ο πλούτος, που ήταν ΕΘΝΙΚΟΣ, αλλά τον διασπάθισαν, τον χάρισαν, τον ενθυλάκωσαν, δε μ’ ενδιαφέρει τι τον έκαναν, πάντως δεν τον φύλαξαν για το σκοπό για τον οποίο πληρώθηκε, μαζεύτηκε, και όπως ήσαν ταγμένοι να κάνουν, και ΟΙ ΙΔΙΟΙ τώρα μου (μας) λένε για “αναδιανεμητικά” και “κεφαλαιοποιητικά” συστήματα, δεν είναι υπόλογοι για έσχατη προδοσία?
Γιατί δηλαδή ο καπετάνιος της φρεγάτας αν μαλακιστεί και τη ρίξει σε ξέρα και βουλιάξει περνάει στρατοδικείο, και αυτός που διάλυσε τα κεφάλαια του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, του ΟΓΑ, του ΝΑΤ, του ΤΝ, του ΤΕ κλπ (και μιλάμε για ζημιά απείρως πολλαπλάσια από μια φρεγάτα) δεν παθαίνει τίποτα?

Γι αυτό σου λέω:
Άσε τα επιτόκια. Αυτά είναι δεδομένα, είναι όσο δίνει η πιάτσα.
Και δες πως θα μπορούσαν κάτι τέτοιοι τύποι να κατηγορηθούν για έσχατη προδοσία, και να πληρώσουν γι’ αυτήν, γιατί έτσι λέγεται το πράμα που έχουν κάνει.

(Ο Τομπούλογλου είναι ένας κόκκος άμμου μπροστά τους.)

Κατ'αρχας να σε ευχαριστησω για την απαντηση σου. Συμφωνω απολυτα στα περι προδοσιας.Παρ'ολα αυτα,κανεις τους δεν καθησε και δεν θα καθησει πιστευω στο σκαμνι. Kαποια Ταμεια σταματησαν να κανουν ισολογισμους απο το 1977, αν θυμαμαι καλα...

Κανεις ''Προεδρος Ασφαλιστικου Ταμειου'' δεν λογοδοτησε για τα πραχθεντα οικονομικα του αποτελεσματα. Τι σοι μαγαζια ηταν αυτα και με νομικη ανοχη ΠΟΙΩΝ χρονος εμπαινε, χρονος εβγαινε δεν εδιναν λογαριασμο σε κανεναν για το εαν ειχαν κερδος 'η ζημια ?

Στο φαγοποτι αυτο, ο καθενας μπορει να κατηγορησει οποιον νομιζει ΥΠΕΥΘΥΝΟ.

Μια μεθοδολογικη ερωτηση :

1)Γιατι αναγαγεις το ποσο των εισφορων εργαζομενου και εργοδοτη σε χρυσες λιρες και οχι σε δραχμες μεχρι το 2000 και κατοπιν σε ευρω, τα οποια κατ' ετος τοκιζομενα με το μεσο επιτοκιο μιας απλης ετησιας προθεσμιακης θα σου εδιναν το τελικο ποσο που περιπου ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να ειχε περιπου καθε συνταξιουχος στο Ταμειο του την ωρα της συνταξιοδοτησης ?
2)Μηπως η εισαγωγη του ευρω απο το 2001 και μετα απο πλευρας ισοτιμιας , συνετεινε και αυτη στην απαξιωση του δραχμικου ασφαλιστικου κεφαλαιου ?
3)Φυσικα, τωρα το κοντερ εχει μηδενισει για ολους (συνταξιουχους και εν ενεργεια).Κοινως, δεν υπαρχει μια.Και το ερωτημα ειναι με ποιους τροπους μπορει να δημιουργηθει νεο ασφαλιστικο κεφαλαιο ?

Χαιρετισμους,maria
...when the going gets tough, the tough gets going !!!

When the situation gets critical, those who aren't weak-willed, work harder and never give up.
Last Edit: 31 Dec 2013 06:40 by maria (mb361).
The administrator has disabled public write access.

Υψος Συνταξεων 31 Dec 2013 11:49 #5

  • soto51
  • soto51's Avatar
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 7024
  • Thank you received: 2270
  • Karma: 200 (94)
maria wrote:
κανεις τους δεν καθησε και δεν θα καθησει πιστευω στο σκαμνι.

Κανεις ''Προεδρος Ασφαλιστικου Ταμειου'' δεν λογοδοτησε για τα πραχθεντα οικονομικα του αποτελεσματα. Τι σοι μαγαζια ηταν αυτα και με νομικη ανοχη ΠΟΙΩΝ χρονος εμπαινε, χρονος εβγαινε δεν εδιναν λογαριασμο σε κανεναν για το εαν ειχαν κερδος 'η ζημια ?

Μια μεθοδολογικη ερωτηση :

1)Γιατι αναγαγεις το ποσο των εισφορων εργαζομενου και εργοδοτη σε χρυσες λιρες και οχι σε δραχμες μεχρι το 2000 και κατοπιν σε ευρω, τα οποια κατ' ετος τοκιζομενα με το μεσο επιτοκιο μιας απλης ετησιας προθεσμιακης θα σου εδιναν το τελικο ποσο που περιπου ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να ειχε περιπου καθε συνταξιουχος στο Ταμειο του την ωρα της συνταξιοδοτησης ?
2)Μηπως η εισαγωγη του ευρω απο το 2001 και μετα απο πλευρας ισοτιμιας , συνετεινε και αυτη στην απαξιωση του δραχμικου ασφαλιστικου κεφαλαιου ?
3)Φυσικα, τωρα το κοντερ εχει μηδενισει για ολους (συνταξιουχους και εν ενεργεια).Κοινως, δεν υπαρχει μια.Και το ερωτημα ειναι με ποιους τροπους μπορει να δημιουργηθει νεο ασφαλιστικο κεφαλαιο ?

1) Δικιά μου επιλογή ήταν, στον υποθετικό λογαριασμό που έκανα να τον κάνω σε λίρες. Γιατί όχι? Που σε χαλάει?
Θα μπορούσα να τον κάνω σε δραχμές και με υπολογισμό τόκων. Θα μπορούσα να τον κάνω σε δολλάρια (με υπολογισμό των αντίστοιχων τόκων). Δεν τα διάλεξα. Τι εννοείς με το «γιατί»? Γιατί το διάλεξα? Έτσι. Ήταν πιο εύκολος ο υπολογισμός. Και δεν είναι λάθος.

2) Όχι, δεν νομίζω. Τα κεφάλαια μετατράπηκαν (υποτίθεται) σε ευρώ. Επομένως δεν υπάρχει θέμα απαξίωσης.
Το «υποτίθεται» το λέω γιατί για να μετατραπούν κεφάλαια, πρέπει να υπάρχουν κεφάλαια. Και (όπως έχει αποδειχθεί) τέτοια κεφάλαια δεν υπάρχουν. Δεν νομίζω να υπήρχαν και το 2000-2002 που έγιναν οι μετατροπές.
Επομένως ψάξε (και μείνε σ’ αυτό) τις αιτίες της εξαφάνισης των αποθεματικών στην εξαφάνιση των κεφαλαίων, όχι στην μετατροπή τους.
Αν τα κεφάλαια υπήρχαν αρχικώς, και κινέζικα γουάν να τα είχαν κάνει, κάτι θα είχε μείνει σήμερα. Απλώς τα έφαγαν, αυτή είναι όλη η ουσία.

3) Τι "ποιους τρόπους"? Ξέρεις άλλον από τη συσσώρευση (πάλι απ’ την αρχή) εισφορών προς σχηματισμό κεφαλαίου? Εγώ δεν ξέρω. Γυρνάμε δηλαδή πάλι πίσω στο 1950.


Δεν θα καθίσει κανείς σε σκαμνί, γιατί το νομικό πλαίσιο είναι τόσο μπερδεμένο που κανείς δεν βρίσκεται να έχει ουσιαστική ευθύνη για τη ζημιά που έγινε. Θα σου πει ο (αν ζει) τότε πρόεδρος του όποιου ταμείου: «Μα ήμουν υποχρεωμένος να το κάνω, βάσει του νόμου. Τι να έκανα?»
(Το να περάσει απ’ το μυαλό του ότι έπρεπε να παραιτηθεί για να μην συνεργήσει (έστω και παθητικά) στο να γίνει η ζημιά, είναι κάτι που μάλλον για αστείο ακούγεται σε τούτη τη χώρα. Κι αν παραιτείτο, θα έβαζαν άλλον που θα το έκανε).

Χέσ’τα, δε βγαίνει άκρη.
ΜΑΚΡΥΑ ΑΠ' ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.
The administrator has disabled public write access.

Υψος Συνταξεων 01 Jan 2014 04:18 #6

  • maria (mb361)
  • maria (mb361)'s Avatar
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 5234
  • Thank you received: 1688
  • Karma: 35 (-37)
Μεχρι σημερα 31/12/2013 κανεις δεν εχει ενδιαφερθει (ουτε και σε θεωρητικο επιπεδο) απο το πως μελλοντικα τα Ταμεια θα αποκτησουν αποθεματικα.

Οι μεχρι τωρα εισφορες εργαζομενων και εργοδοτων δεν φθανουν να πληρωθουν οι υπαρχοντες συνταξιουχοι και καθε τρεις και λιγο τραβουν κεφαλαια για πληρωμες συνταξεων απο τον προυπολογισμο.

Η ανασφαλιστη εργασια συνεχιζεται και κανεις δεν λει και ταυτοχρονα δεν θελει να δεσμευσει μελλοντικους πορους για την δημιουργια αποθεματικων για τις επομμενες γεννιες.

Να θυμαστε πως αυτους ΟΛΟΥΣ σε λιγους μηνες καλουμαστε να ξαναψηφισουμε...


www.tovima.gr/opinions/article/?aid=553218

Ευχαριστω & ''Καλη'' Χρονια !!
...when the going gets tough, the tough gets going !!!

When the situation gets critical, those who aren't weak-willed, work harder and never give up.
Last Edit: 01 Jan 2014 04:32 by maria (mb361).
The administrator has disabled public write access.

Υψος Συνταξεων 01 Jan 2014 13:14 #7

  • soto51
  • soto51's Avatar
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 7024
  • Thank you received: 2270
  • Karma: 200 (94)
maria wrote:

Η ανασφαλιστη εργασια συνεχιζεται

Βεβαίως.
Και καλά κάνει.
Όπως και καλά κάνει και συνεχίζεται (και αυξάνεται) το παραεμπόριο, η μη έκδοση αποδείξεων (επομένως η "μαύρη" διακίνηση χρήματος, επομένως η παραοικονομία), η φοροδιαφυγή κλπ.
Όλα αυτά είναι ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ κατά αυτών που συμβαίνουν.
Και αυτό που συμβαίνει είναι η ΕΠΑΧΘΕΣΤΑΤΗ φορολόγηση του εθνικώς παραγόμενου πλούτου (δεν έχει σημασία αν λέγεται εργοδοτική εισφορά, ασφαλιστική εισφορά, ΦΠΑ, φόρος καυσίμου, φόρος εισοδήματος, ΦΑΠ, τέλη κυκλοφορίας, διόδια, φόρος πολυτελούς διαβίωσης, ή όπως αλλιώς θέλουν κάθε φορά να το ονοματίζουν για να το δικαιολογήσουν), σημασία έχει ότι πάει και μπαίνει στον κρατικό κορβανά.

Σε παλιότερες εποχές η αντίσταση γινόταν με αντάρτικο στο βουνό, σαμποτάζ στο μηχανισμό διοίκησης των κατακτητών, βοήθεια στους εχθρούς των κατακτητών.
Σήμερα αυτό δεν μπορεί να γίνει.
Αλλά ούτε και οι κατακτητές "επιβάλλονται" πια με στρατεύματα και όπλα.
Επιβάλλονται με την οικονομία.
Ε, και μεις με το ίδιο όπλο θα τους πολεμάμε.
Με το χαντάκωμα της οικονομίας που πάνε να επιβάλλουν.

Με άλλα λόγια:
Κάντε ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ μέσα σας το να μην πληρώνετε κανένα φόρο, τίποτα που καταλήγει να αυξάνει τα έσοδα του κράτους. Έχετε αυτό ΠΡΩΤΟ μέλημα στο μυαλό σας κάθε φορά που σας δίνεται η δυνατότητα να διαλέξετε. Ξεχάστε τα παραμύθια τύπου "Ο έμπορος που δεν κόβει απόδειξη κλέβει το κράτος, δηλαδή όλους τους υπόλοιπους, δηλαδή εμάς". Πρώτα έρχεται η αντιμετώπιση του κοινού εχθρού (που είναι το κράτος), και μετά θα κοιτάξουμε να τα βρούμε μεταξύ μας. Κλέβει το κράτος αυτός ο τύπος? Καλώς κάνει, τέρμα, ασ' τον να το κλέβει.
Φέρτε τους μπροστά σε αδιέξοδο, να αποδειχτούν τα ψεύδη τους, να ξεμπροστιαστούν ακόμα και απέναντι σ' αυτούς που ακόμα τους πιστεύουν, και τότε θα καταρρεύσουν από μόνοι τους.

Μα ακόμα πιο διαφορετικά λόγια:
Καταλάβετε ότι με το να αλλάξετε το Σαμαρά με τον Τσίπρα, το Βενιζέλο με τον Βούτση, το Στουρνάρα με το Μηλιό, τον Αρβανιτόπουλο με τη Ρεπούση, το Βορίδη με τον Στρατούλη, την Παπακώστα με την Βαμβακά, τον Παναγιωτόπουλο με τον Τατσόπουλο, το Μαυραγάνη με τον Σταθάκη, το Σπηλιωτόπουλο με τον Κουράκη, το Γιακουμάτο με το Λαφαζάνη, τον Αβραμόπουλο με τον Κοντονή
ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ
Αλλάζετε μόνο τις μαριονέτες του θίασου.



Όλο το υπόλοιπο θέατρο (καραγκιοζοπαίχτες, επιχειρηματίας, ταμίας, ταξιθέτες κλπ) παραμένουν οι ίδιοι.

Και θα συνεχίσουν να παίζουν το ίδιο βρώμικο παιχνίδι σε βάρος σας, όπως το έπαιζαν μέχρι τώρα. Απλώς οι κούκλες που θα βλέπετε θα είναι διαφορετικές.

Μερικοί λενε: "Αφού δε μας αρέσει το παιχνίδι, θα φύγουμε απ' την αίθουσα".
Και εννοούν να αλλάξουν χώρα.
Λάθος.
Γιατί η αίθουσα, μας ανήκει.
Είναι δικιά μας. Την κληρονομήσαμε από τους προγόνυς μας, και έχουμε υποχρέωση να την αφήσουμε στα παιδιά μας.

ΑΥΤΟΥΣ πρέπει να διώξουμε, και όχι να φύγουμε εμείς.
ΜΑΚΡΥΑ ΑΠ' ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.
Last Edit: 01 Jan 2014 13:17 by soto51.
The administrator has disabled public write access.

Υψος Συνταξεων 01 Jan 2014 14:45 #8

Φιλε soto, με αυτα που εγραψες μου θυμιζεις τον ελληνα ψηφοφορο οπως εικονιζεται στο αβαταρ σου...

Το σιγουρο ειναι οτι προτεινεις στους αλλους πραγματα που δε κανεις εσυ.
The administrator has disabled public write access.

Υψος Συνταξεων 01 Jan 2014 15:08 #9

  • soto51
  • soto51's Avatar
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 7024
  • Thank you received: 2270
  • Karma: 200 (94)
flox wrote:
προτεινεις στους αλλους πραγματα που δε κανεις εσυ.

Αυτό το συμπέρασμα δηλαδή, εσύ, πως το βγάζεις?
ΜΑΚΡΥΑ ΑΠ' ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.
The administrator has disabled public write access.
Time to create page: 0.098 seconds