Εκτύπωση

Η πιο συμφέρουσα καταθέση μορφής ταμιευτηρίου

Πολύς κόσμος έχει κάποια χρήματα στην άκρη, για κάποια στιγμή ανάγκης. Με αυτήν την λογική δεν μπορεί να κάνει κάποια επένδυση μακροπρόθεσμα γιατί τα χρήματα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμα.

Οπότε συνήθως "κοιμούνται" σε ένα καταθετικό λογαριασμό ταμιευτηρίου κάποιας "μεγάλης" τράπεζας, απολαμβάνοντας την ασφάλεια του ονόματος και πληρώνοντας το τίμημα λαμβάνοντας ένα επιτόκιο της τάξης του 0,5% το χρόνο. Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται πάνω από το 4,5% αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα αυτά χάνουν αξία 4% κάθε χρόνο. Π.χ. αν έχουμε βάλει 10.000 ευρώ σε ένα τέτοιο ταμιευτήριο, τότε χάνουμε το λιγότερο 400 ευρώ το χρόνο.

Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε τουλάχιστο να μην ροκανίζεται η αποταμίευσή μας; Προσφέρονται λύσεις ταμιευτηρίου με καλό επιτόκιο σε αρκετές τράπεζες.

Σαν καλή επιλογή σήμερα ξεχωρίζει ο μικτός λογαριασμός Cash Manager από την τράπεζα Πειραιώς. Πρόκειται για ένα λογαριασμό ταμιευτηρίου που συνδυάζεται με προθεσμιακό εβδομάδας. Ο προθεσμιακός εβδομάδας σημαίνει ότι το ποσό που ορίζουμε (τουλάχιστο 3.000 ευρώ) μένει κλειστό για μία εβδομάδα. Αν δηλαδή ανοίξουμε τον λογαριασμό ημέρα Παρασκευή θα μπορούμε να παίρνουμε χρήματα από αυτόν μόνο κάθε Παρασκευή για το μέρος που δηλώνουμε σαν προθεσμιακό. Το υπόλοιπο ποσό από αυτό που ορίζουμε, μένει σαν ταμιευτήριο και μπορούμε να κάνουμε ανάληψη κάθε μέρα αλλά δίνει μικρό σχετικά επιτόκιο (2,1%), οπότε δεν συμφέρει να αφήσουμε χρήματα σε αυτό το σκέλος.

Από 5/11/2008 το επιτόκιο του προθεσμιακού μέρους αυξάνεται στο 4,5% σταθερά από 4% ουσιαστικά που ήταν πριν. Αυτό θα ισχύει μέχρι 31/1/2009 οπότε το επιτόκιο θα ισούται πλέον με το Euribor εβδομάδας. 

Με την είσοδο του λογαριασμού Notice 7 από την FBBank με  επιτόκιο 6%, τα δεδομένα αλλάζουν, οπότε ο Notice 7 είναι η καλύτερη λύση για διαθέσιμα κεφάλαια σε εβδομαδιαία βάση και με πολύ ψηλό επιτόκιο.