Εκτύπωση

Απόδοση φόρου τόκων εξωτερικού

ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΠΛΕΟΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ Η ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ;

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ;

Αυτό είναι ένα σχόλιο για το άρθρο "Απόδοση φόρου τόκων εξωτερικού"
Σχόλια (4)
4 Σάββατο, 26 Ιουνίου 2010 16:34
Ο Τσιγκούνης

Στην αριθμ.1000193/11783/Β0012/ΠΟΛ.1180/31-12-2008 ερμηνευτική εγκύκλιο του ν.3697/2008 αναφέρονται τα εξής:

"Μετά την υιοθέτηση της διαδικασίας αυτής για τα μερίσματα που εισπράττει στην αλλοδαπή φυσικό πρόσωπο, κάτοικος Ελλάδος, με την παρούσα γίνεται δεκτό ότι αυτή θα εφαρμόζεται και για τόκους από αποταμιεύσεις που αποκτούν φυσικά πρόσωπα κάτοικοι Ελλάδος, όταν το προϊόν της είσπραξης παραμένει στο εξωτερικό, καθόσον και στην περίπτωση αυτή ισχύει η αυτοτελής φορολόγηση με 10% και παράλληλα είναι ενδεχόμενο να έχει παρακρατηθεί φόρος στην αλλοδαπή για τους τόκους αυτούς. Δηλαδή, ο δικαιούχος των τόκων θα αποδίδει ο ίδιος τον οφειλόμενο φόρο 10% εφάπαξ με την υποβολή δήλωσης στη Δ.Ο.Υ. στην οποία υπάγεται μέσα στον επόμενο από την καταβολή ή την πίστωση των τόκων μήνα, προσκομίζοντας και το πρωτότυπο αποδεικτικό της αλλοδαπής τράπεζας, από το οποίο θα προκύπτει το ποσό των τόκων που καταβλήθηκε σε αυτόν ή με το οποίο πιστώθηκε ο λογαριασμός του στην αλλοδαπή, ο φόρος που έχει παρακρατηθεί και ο χρόνος καταβολής ή πίστωσης."

Δεν γνωρίζω αν στην περίπτωση που οι τόκοι καταβάλλονται κάθε τρίμηνο, αν η εφορία δέχεται ο φόρος να καταβληθεί συνολικά για όλο το έτος.

Στην φορολογική δήλωση, στους κωδικούς 659-660, δηλώνονται προαιρετικά οι τόκοι των καταθέσεων, σαν εισόδημα που έχει ήδη φορολογηθεί.

3 Σάββατο, 26 Ιουνίου 2010 12:03
Ιασων Λυριτης

Εαν εγω φορολογηθω κανονικα για τους τοκους στο εξωτερικο, ειμαι υποχρεωμενος:

1) Να αποδιδω το 10% των τοκων στην Ελλαδα?

2) Να τους δηλωνω καθε χρονο με τη φορολογικη μου δηλωση?

2 Σάββατο, 26 Ιουνίου 2010 11:41
Ιασων Λυριτης

Πως γινεται η αποδοση των φορων των τοκων? Με ξεχωριστη δηλωση π.χ. καθε εξαμηνο? Και αν εγω δεν εχω ζητησει εξαιρεση φορολογησης απο τη πηγη, δεν θα πρεπει να αφαιρω αυτα που εχω ηδη πληρωσει εκει?

Σε οτι αφορα τη φορολογικη δηλωση που συμπληρωνουμε καθε χρονο τι ισχυει? Εκει δεν μπαινουν ετσι κια αλλιως οι τοκοι που εχουμε εισπραξει?

1 Σάββατο, 26 Ιουνίου 2010 11:30
Ιασων Λυριτης

Για να καταλαβω κι εγω? Αν τα χρηματα στο εξωτερικο τοκιζονται καθε τριμηνο, εγω θα πρεπει καθε τριμηνο να πηγαινω στην ΔΟΥ και να τους λεω πηρα π.χ. 36 ευρω απο τοκους? Η θα τα δηλωνω μια φορα το χρονο με τη φορολογικη μου δηλωση?