Εκτύπωση

ομολογο Ε.Δ.

Οταν μιλαμε για περιοδο 20 μηνων δε νομιζω πως ο κινδυνος ειναι μεγαλος. Στο κατω κατω τα επομενα 3 χρονια με το πακετο στηριξης δεν πτωχευουμε...

Φιλε που το θεωρεις τζογο σε ποια τραπεζα εχεις τα λεφτα σου? Αν τα χεις στο στωμα παω πασο. Αν οχι γιατι πιστευεις οτι σε περιπτωση πτωχευσης θα τα επερνες πισω?

Τα ποσοστα κατοχης ομολογων των τραπεζων ως % του ενεργητικου τους, τον Ιουνιο: Εθνική Τράπεζα 17,8%, Alpha Bank 16,1%, Eurobank 12,3%, Τράπεζα Πειραιώς 16%, ATEbank 14,6%, Τράπεζα Κύπρου 13,9%, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 38%, Emporiki Bank 5%, Marfin Popular Bank 6,9%, Geniki 7,6%, Αttica Bank 6,7%, TBank (Aspis Bank) 15,5% και Proton 42,9%.

Μετριστε ποσα εκατομυρια χανονται...

Λοιπον στο δια ταυτα, αμολογα μπορεις να αγορασεις απο οποιαδηποτε τραπεζα η χρηματηστιριακη. Χρειαζεται μονο να εχεις λογαριασμο στο ΣΑΤ(Συστημα Αυλων Τιτλων) και ειναι διαδικασια 2 λεπτων. Τα ομολογα υπαρχουν στη δευτερογενη αγορα. Δηλαδη, δεν εκδιδωνται εκεινη τη στιγμη, αλλα τα αγοραζεις απο καποιον αλλο επενδυτη. Αυτο σημαινει πως αγοραζεις οποτε θελεις (πωλητες υπαρχουν συνεχεια) και για διαφορες περιοδους (απο μηνες μεχρι χρονια).

Οι τιμες μεταβαλλονται σηνεχεια. Εγω το αγορασα 7/7/2010 απο τη χρηματιστηριακη μου (ΚΥΚΛΟΣ ΑΧΕΠΕΥ) που το πηρε μεσω εθνικης τραπεζας και το καθαρο μετα φορων και προμυθειων ετησιοποιημενο επιτοκιο ηταν 7.99% ακριβως.

 

Αυτό είναι ένα σχόλιο για το άρθρο "8 % κι ομως υπαρχει"
Σχόλια (3)
3 Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2010 03:25
eurw

Ενδιαφερόμουν για το 5.7 της FBB αλλά τελικά για να με κρατήσει η eurobank μου τα έκανε ομόλογα ΕΔ που λήγουν σε 12 μήνες. Με το κέρδος λόγω χαμηλότερης τιμής που τα αγίρασα σε σχέση με την ονομαστική και σε συνδυασμό με το 3,9% απόδοσης μου βγαίνει 5,7% ετήσιο.

Ελπίζω να έκανα καλή επιλογή.

2 Κυριακή, 18 Ιουλίου 2010 16:31
CM

Αν χρεωκοπήσει μια Τράπεζα, υπάρχει μία ελπίδα να πάρεις τα λεφτά από το ΤΕΚΕ.

Αν χρεωκοπήσει το κράτος, και έχεις τα λεφτά στην Τράπεζα, τρώς προφανώς και κάποια μείωση από την αλλαγή νομίσματος και τις υποτιμήσεις, αλλά δεν τα χάνεις όλα.

Αν χρεωκοήσει το κράτος πρώτοι που θα φάνε το κανόνι θα είναι οι μικροεπενδυτές. Ότι γίνεται παντού. Σιγά μην πάρεις εσύ των 15-30 χιλιάδων ευρώ λεφτά από ένα χρεωκοπημένο κράτος.

Τώρα αν χρεωκοπήσει και κράτος και τράπεζα, τότε ναι ίσως χάσεις πάλι τα πάντα. Μόνο που χρειάζεσαι 2 "αν", ενώ στην περίπτωση των ομολόγων ένα "αν" αρκεί για να τα κλαις.

Με το παραπάνω σκεπτικό χαρακτηρισα τζόγο την αγορά ομολόγων ενός κράτους που η κυβέρνησή του έχει αποδείξει ότι κάνει ότι της πει το μεγάλο κεφάλαιο.

1 Κυριακή, 18 Ιουλίου 2010 14:07
sole

αν ειναι να τζογαρουμε καλυτερα ομολογα βενεζουελας στη δευτερογενη με αποδοση ακομα πιο ψιλη.περαστικα μας